Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Retro

Smått galna futuristiska idéer hur sovjeter föreställde sig en kolonisering av rymden ***

kolonisering av rymden
Mikhail Fillimonov/Sputnik

Sedan urminnes tider har en kolonisering av rymden alltid fascinerat människan.

För sovjetiska forskare, konstnärer och författare blev rymden en inspirationskälla där vilda drömmar om en kommunistisk utopi manifesterade sig.

Här är de mest ambitiösa och galna idéer som de kommunistiska innovatörerna lanserade i sin dröm om ett liv bortom jorden. Listan kommer från rbth.

En kolonisering av rymden

kolonisering av rymden
Tekhnika-Molodezhi, 1954

Armstrong blev den första människan som satte foten på månens yta 1969 och uttalade de berömda orden: ”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

Märkligt nog så hade de sovjetiska visionärerna kraftigt underskattat den teknologiska utvecklingen och trodde inte att tekniken fanns inom räckhåll förrän ännu några decennier fram.

1958 spekulerade den sovjetiska tidskriften ”Tekhnika-Molodezh”’ att en månpromenad först skulle ske i slutet av 1900-talet.

Innan det kunde ske, förutspådde tidningen, skulle forskare landa en satellit på månen och detonera ett kärnvapen på ytan för vetenskapliga ändamål.

En framtida station på månen under ytan

framtida station på månen som skulle byggas under jord
Tekhnika-Molodezhi, 1959

Den sovjetiska konstnären Denis Dashkov föreställde sig en framtida station på månen som skulle byggas under jord, vilket skulle skydda rymdkolonisatörerna mot meteoroider och de extrema temperaturererna, som varierar från + 120 ° C till -150 ° C.

Konstnären tänkte sig att stationen skulle drivas med solenergidrivna batterier och man gick in i komplexet via ett schakt.

Enligt planen skulle rymdresenärerna bo på den översta våningen, medan luft, mat och andra förnödenheter skulle lagras i den nedre våningen.

Sfäriska hus täckta av jord

kolonisering av rymden
Tekhnika-Molodezhi, 1968

Konstnären Fjodor Borisov föreställde sig att de framtida stationerna skulle se ut som sfäriska hus täckta av jord från månens yta, viket skulle skydda dem mot månens svåra element och förhållanden.

O’Neill-cylindern, ett futuristiskt begrepp för rymdkolonisering – föreslagen av den amerikanska fysikern Gerard K. O’Neill i sin bok från 1976 ’”The High Frontier: Human Colonies in Space” – inspirerade också Sovjetunionens visionärer.

I synnerhet beskrev ’Tekhnika-Molodezhi’ utformningen av O’Neill-cylindern som: ”En autonom rymdkoloni med plats för 10 000 till 20 miljoner människor i form av två ihopkopplade cylindrar med en diameter på 7,5 kilometer.

Rotationen kommer att skapa en tyngdkraft som liknar jordens. Jordbruk och djurhållning kommer att utvecklas på stationen och på agronomiska fält utanför cylindrarna.”

Låt oss gräva en tunnel genom Jorden!

en tunnel genom jorden
Tekhnika-Molodezhi, 1976

Samma tidskrift beskrev utformningen av ett futuristiskt logistikprojekt som heter ’Cento’. Idén liknar den som skildrades i Hollywood-filmen ”Total Recall” från 2012, en tunnel genom jorden som gör det möjligt att transportera människor och gods mycket snabbare.

De sovjetiska författarna beräknade att en sådan tunnel kunde byggas på 48 år. Om den hade blivit av skulle tunneln möjliggjort resor genom jordens centrum på bara 43 minuter, då gravitationskrafter skulle driva kapslarna, detta enligt författarna.

Centro-projektet betraktades också som ett nytt sätt att skjuta upp raketer i rymden, då de sovjetiska framtidsspanarna trodde att gravitationskraften skulle göra ett bättre jobb än dyra och svagare raketmotorer.

Ett 35 800 km högt torn skulle underlätta kolonisering av rymden ????

högt torn som skulle transportera forskare och utrustning ut i rymden
Tekhnika-Molodezhi, 1959

Idén om en tunnel genom jorden, som först föreslogs av den ryska raketforskaren, Konstantin Tsiolkovsky, utvecklades senare till ett modigt futuristprojekt som 1959 dök upp i det populära vetenskapsmagasinet.

Författaren föreslog att man skulle bygga ett 35 800 km högt torn som skulle transportera forskare och utrustning ut i rymden.

Och kanske kunde man skjuta upp rymdskepp från tornets topp för att lösa problemet med jordens dragningskraft för evigt, och något rymdtorn har vi ännu inte sett röken av.

De flytande öarna i Venus

De flytande öarna i Venus
Tekhnika-Molodezhi, 1971

Den sovjetiska ingenjören Sergei Zhitomirsky, som utforskade idén om rymdkolonisering kom upp med en ambitiös idé om flytande städer i Venus atmosfär.

Han tänkte sig att tekniken som används av zeppelinare och luftballonger skulle kunna nyttjas för att hålla stationerna flytande cirka 50 eller 60 km över Venus yta, där förhållanden ansågs passa människor.

Projektet kallades romantiskt för ”De flytande öarna i Venus”.

Kolla även in dessa

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

I det hårt drabbade Rio de Janeiro ligger döda kroppar kvar på gatorna uppemot 30 timmar innan de förs bort. Valnir da Silva dog...

Blandat

Vet inte direkt om voodoo-präster är mitt primära val om jag en dag skulle insjukna i corona, det känns helt enkelt lite för mycket...

Blandat

En framstående vaccinforskare kräver att man utreder covid-19´s ursprung sedan forskare fann att coronaviruset verkade – ”unikt anpassat för att smitta människor”. Professor Nikolai...