Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

Galna konspirationsteorier om ”COVID-19 Coronavirus” – monsterlista

Konspirationsteorier om coronavirus
Getty images

Det förekommer en hel del konspirationsteorier om coronavirus, vilket inte är speciellt konstigt. Det florerar ju konspirationsteorier om nästan allt, så varför skulle Covid-19 vara undantaget?

Påfallande ofta dyker de upp i oroliga tider när folk är rädda, då brukar konspirationsteorierna ta fart på allvar, kanske som en tröst, vad vet jag.

Konspirationsteorier om coronavirus

Konspirationsteorier om coronavirus
Coronaviruspatienter på Forqani Hospital i Qom, Iran. Bild: Mohammad Mohsenzadeh / Mizan News Agency, via AP

Här är några av de galnaste konspirationerna som sprids på nätet och i världen.

Författaren Dean Koontz förutspådde coronaviruset i en bok från 1981

I vad som faktiskt är extremt creepy så nämner författaren i sin bok, ”The Eyes of Darkness” från 1981, utbrottet av ett virus som heter ”Wuhan-400” och som utvecklades i ett laboratorium utanför Wuhan i Kina

Men turligt nog så är det den enda likheten mellan boken och verkligheten. COVID-19 har för närvarande en dödlighetsgrad på ca 3-4%, Wuhan-400 dödade alla som smittades.

Videospelet Resident Evil förutspådde coronaviruset

I januari uppstod en teori om att ett virologi laboratorium i Wuhan hade en logotyp som var kusligt lik den logga som företag som skapade ett virus för en zombie-apokalyps i videospelet Resident Evil.

Men faktagranskare på Snopes bevisade att logotypen var från ett annat institut i Kina, 75 mil från Wuhan.

Coronavirus är inte värre än en förkylning

För det första ligger en förkylning inte ens nära 3-4% -dödlighet som COVID-19. Symtomen – feber och hosta – liknar också mer influensasymtom än en vanlig förkylning.

Denna felaktighet kan bottna i det faktum att förkylningar kan orsakas av coronavirus – men inte den som orsakat den nuvarande globala pandemin.

Hundar ”skapade” coronavirus för att tvinga sina ägare att stanna hemma och kela med dem

Genialiskt om det var sant. De får extra promenader slipper de jobbiga resorna till veterinären:

Den amerikanska regeringen har ett vaccin mot coronavirus men vägrar att släppa det

Ett inlägg på Facebook den 22 januari hävdade att CDC redan hade lämnat in patent för ett vaccin mot coronavirus, vilket innebar att hela utbrottet planerades av de federala myndigheterna och stora läkemedelsbolag för att tjäna pengar.

Denna teori sköts i sank när det avslöjades att patentet hänvisade till SARS snarare än COVID-19. Det är också ganska idiotiskt att de skulle försöka göra vinst … utan att släppa vaccinet!

 Facebook post
Konspirationsteorier om coronavirus

Kinesiska forskare stal viruset från ett kanadensiskt laboratorium

Enligt en rapport på ET Prime anklagade kanadensiska myndigheter i juli förra året en grupp kinesiska forskare för att vara spioner som begick ”policyöverträdelser”, som på något sätt involverade det faktum att ”coronaviruset kan utgöra ett biologiskt vapen framställt med DNA-genteknik.

Men både ”Health Canada” och ”Public Health Agency of Canada” säger att teorin inte har några bevis som stödjer den.

Det skapades väl ändå i ett labb?

Enligt en ny undersökning tror 29% av amerikanerna att det skapades i ett labb. Forskare säger dock att bevisen visar att viruset har ett naturligt ursprung.

Kokain steriliserar näsborrarna och skyddar dig mot coronaviruset

Det här udda ryktet spreds över hela Frankrike och kanske orsakade det ytterligare några fall då folk samlades för att snorta kokain.

Viruset innehåller sekvenser som är kusligt identiska med de som finns i HIV

Även om detta är sant, tog många detta faktum som ”bevis” på att det nya coronaviruset var genetiskt framtaget för att infektera och döda stora delar av befolkningen.

Men forskare har kommit fram till att detta konstaterande bara ”råkar vara en slump.”

Om du kan hålla andan i 10 sekunder är du inte smittad

Ett helt grundlöst rykte, då symptom ibland inte visar sig på ett par veckor

Viruset kom ursprungligen från fladdermöss till människor – antagligen som ett resultat av fladdermus soppa

När nyheterna om coronaviruset först fick stora rubriker dök det upp en video av en asiatisk kvinna som äter fladdermus soppa. Detta tolkades som ”bevis” på hur den nya epidemin spreds från djur till människor.

Problemet var bara att kvinnan i videon inte ens var i Kina då – hon var på ön Palau – och forskare är för närvarande osäkra på om viruset ens härstammar från andra djur.

Gud skapade viruset för att straffa mänskligheten för dess degenererade beteende

Om inte Gud är villig att komma ur sin självkarantän för att personligen bekräfta eller förneka denna anklagelse, så hålls dessa idéer vid liv av det faktum att man inte kan bevisa eller motbevisa den.

Att smeta gåsfett på bröstet kommer att bota dig

Detta är en av de mer absurda teorier som florerar. Den framlades i slutet av februari av Mart Helme, Estlands inrikesminister. Det enda som händer om du sprider gåsfett på bröstet är att din flickvän troligtvis gör slut med dig eftersom du beter dig konstigt.

Kina sprider medvetet desinformation om viruset

För tillfället är virusutbrottet troligtvis den största nyheterna sedan andra världskriget, och det är bara början. En sak du bör veta är att det är svårt att veta något med absolut säkerhet.

Konspirationsteorier om coronavirus
Konspirationsteorier om coronavirus

Just nu är det bästa du kan göra att skydda dig och undvika andra människor.

Coronavirus skapades av ”gringos” för att decimera befolkningen i Latinamerika och Kina.

Denna idé kom från en medlem i Venezuelas konstituerande församling vid namn Elvis Méndez, och ja, han använde termen ”gringos.”

Sionister skapade COVID-19 för att kontrollera världen

Denna teori lades fram på turkisk TV och hävdar att judar skapade COVID-19, fågelinfluensa och hemorragisk feber för att ”utforma världen, beslagta länder, och kastrera världens befolkning.” Inga bevis har framlagts för att stödja detta påstående.

Svarta människor är immuna mot infektionen

Dessa rykten spred sig i mitten av februari när en student från Kamerun återhämtade sig från viruset. Det spreds också som ett resultat av att Afrika hade mycket färre infektioner än Europa och USA.

Men Afrika söder om Sahara har också mindre med internationella flygresor än Europa och USA. Dessa rykten upphörde den 17 mars när skådespelaren Idris Elba förklarade att han hade smittats med COVID-19.

5G näten orsakade utbrottet

I februari hävdade många på sociala medier att utbrotten i Wuhan och på kryssningsfartyget Diamond Princess orsakades av elektromagnetiska fält från 5G-teknik.

Andra märkte en korrelation mellan bristen på 5G-teknik i Afrika och det relativt låga antalet infektioner där, åtminstone under början av utbrottet. Denna galna teori avfärdades dock av flera stora medier.

Kolla även in dessa

Blandat

Hur coronaviruset sprids utomhus kontra inomhus är en högaktuell fråga. Kan man bli smittad av en förbipasserande joggare t.ex? Om du vill hålla dig...

Retro

Kickar igång med ikoniska foton Sovjetunionen, de där bilderna som har den där lilla extra knorren som gör dom speciella. För att uttrycka det...

Blandat

Det florerar åtskilligt med falska rykten om coronaviruset, där det ena är värre än det andra. Har som policy att när jag publicerar något...

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...