Forskare har utvecklat en konstgjord cell – fungerar precis som en vanlig cell

Vad sägs om en konstgjord cell? Vetenskapen tränger längre och längre in i livets absoluta innersta hemligheter, även om mycket ännu är ett mysterium.

Vetenskapens landvinningar har gått i en rasande takt, men för forskare finns det alltid nya gränser att utforska.

Ett steg i den riktningen är när forskare utvecklade en konstgjord cell som växer och delar sig precis som en vanlig cell.

Organismen, som fått namnet JCVI-syn3.0, har totalt 473 gener, mindre än någon självförsörjande levande organism i naturen.

Den konstgjorda cellen utvecklades för fem år sedan, men det är först nu man hittat lösningen på ett problem som gäckat vetenskapsmännen.

Den syntetiska cellen som utvecklades reproducerades genom celldelning, men den gav upphov till nya celler med olika former och storlekar, något var fel.

Har skapat en helt konstgjord cell

konstgjord cell
Image by Arek Socha from Pixabay

Men JCVI-syn3.0: s celldelning skapade problem då den producerade ”påtagliga morfologiska variationer” i de nya cellerna den skapade, som kom i en mängd olika former och storlekar.

J. Craig Venter Institute i samarbete med National Institute of Standards and Technology och (MIT) identifierade sju gener som låg bakom det nyckfulla” beteendet hos JCVI-syn3.0, skriver sciencealert.

Nu har forskargruppen räknat ut ett sätt att förhindra att dessa konstiga morfologier uppträder, med en nyligen modifierad variant av JCVI-syn3.0, känd som JCVI-syn3A.

JCVI-syn3A har 19 nya gener, varav 7 tros göra det möjligt för den artificiella cellen att reproducera sig på ett mer förutsägbart sätt.

”Vårt mål är att lära oss funktionen för varje gen så vi kan utveckla en komplett modell av hur en cell fungerar”, säger biofysikern James Pelletier från MIT och National Institute of Standards and Technology (NIST).

Men redan 2010 kunde forskare vid J. Craig Venter Institute i Maryland skapa den första syntetiska bakteriecellen, kallad JCVI-syn1.0: den första organismen på jorden med ett helt syntetiskt genom.

Forskarna har publicerat sina banbrytande resultat i den vetenskapliga tidskriften Cell.

Introbild – Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Mer läsning till dig

Senaste inläggen