Connect with us

Hallå där, vad letar du efter?

Blandat

Vilka dolda och mystiska saker finns begravda under Kreml i Moskva?

Kreml i Moskva

Dags för ett besök i Kreml i Moskva. Finns där gömda skatter, dolda bunkrar, eller hemliga passager? Låt oss gräva djupare under en av Europas mest berömda fästningar?

Kreml i Moskva

Kreml i Moskva

De nuvarande murarna och tornen kring Kreml byggdes av italienska mästare åren 1485 till 1495. Ursprungligen fanns 18 Kremltorn i muren, som sedan utökades till 20 stycken under 1800-talet.

Det är den största bevarade fästningen i Europa och förknippas starkt med hemligheter. Otaliga generationer av forskare har försökt lösa dem genom åren, men fortfarande florerar många teorier som inte blivit besvarade.

1 – Finns där vattentunnlar?

Finns där vattentunnlar
Ritning av Taynitskaya-tornets inre konstruktion och den hemliga brunnen. Arkivfoto rbth

I princip alla medeltida fästningar hade hemliga passager och tunnlar under byggnaden. Kreml var inget undantag. Redan när den byggdes hade den inmatande vattentunnlar.

Befästningarna från både det ursprungliga Kreml byggt av trä och senare av vit sten, byggda under Dmitry Donskoy, överlevde emellertid inte krigets härjningar.

Kreml som vi ser idag byggdes under Ivan den store. I slutet av 15-talet blev det tydligt att Kreml inte längre passade för modern krigföring: dess murar och torn, som skadats av belägringar och bränder, kunde inte längre stå emot fiendens attacker.

Ivan den store bjöd in italienska arkitekter, som byggde tegelväggarna och tornen, kyrkorna – och storhertigens palats. Det var italienarna som skapade Kremls grundläggande underjordiska strukturer, ett måste för dåtida fästningar.

1485 byggdes ett gömställe under det Tainitskaya tornet, men dess syfte är okänt. Det upptäcktes på 1600-talet, men det var omöjligt att nå fram. Trappan saknades, väggarna hade kollapsat och de låsta dörrarna blockerades av byggavfall.

1826 rapporterades det att en vaktmästare drunknat i en brunn, och de flesta historiker tror att det var de dolda vattentunnlarna som försåg brunnen med vatten.

2 – ”Avlyssningstunnlar”

Kreml i Moskva
Kreml i Moskva. Istock

Arkitekten Ilya Bondarenko, som utforskade Kreml 1918, skrev att i ett av tornen ”inrättades en dold kammare som ett sätt att förhindra underminering”.

Att underminera byggnader var ett effektivt sätt att förstöra starka fästningar, som t.ex Kreml. En tunnel grävdes under den yttre muren, man placerade sprängmedel i tunneln, lät den detonera, vilket fick delar fästningar att kollapsa.

Som motåtgärd mot detta grävdes alternativa tunnlar som löpte från fästningen mot murarna och slutade med små luftfickor, där kunde försvararna höra om fienden grävde och på så sätt förhindra en underminering.

Pskov Krom ensamt har inte mindre än 20 av sådana ”avlyssnande tunnlar”, och Kreml i Moskva har dem också.

3 – Fängelsehålor

Fängelsehålor under Kreml
Fängelsehålor under Kreml i Moskva. Bild: Legion Media

Från 1525 användes underjordiska valv i fästningstornet Beklemishevskaya som fängelsehåla och tortyrkammare. Det var här Ivan den förskräcklige höll sin fiende, prins Andrei Khovansky, fängslad.

Det angränsande Konstantino-Eleninsky tornet är anslutet till Beklemishevskaya tornet med en underjordisk passage, som också omvandlades till fängelsehåla ( passagens totala längden är cirka 170 meter).

Fängelsehålor
Legion Media

I sin bok ”Gamla Moskva” beskrev krönikören från 1800-talet, Mikhail Pylyaev, ”en korridor med små fönster där de som dömts till tortyr hölls fångna.

De hade munkavlar, som bara togs bort när de skulle svara på frågor eller äta, och de var fastkedjade med järnringar i väggen”.

Nära ärkeängelskatedralen fanns en gång fängelsehålor för alla som var skyldiga kyrkan pengar. Dessa fängelsehålor finns fortfarande kvar idag. Men idag innehåller de kvarlevor av prinsessor och tsarinnor, som räddades från klostret ”Ascension Convent” i Kreml, när det förstördes av bolsjevikerna 1929.

4 – Hemliga skattkammare vid Kreml i Moskva

Mynt från 15 och 16-hundratalet
Mynt från 15 och 16-hundratalet. Vladimir Vyatkin/Sputnik

Under utgrävningar vid Marie bebådelsekatedralen 1840 upptäcktes en hemlig passage, liksom tegelkällare och fyra underjordiska kamrar som sträckte sig från Facetts kammare till Marie bebådelsekatedralen – ett avstånd av 40 till 50 meter.

Källaren i Marie bebådelsekatedralen skulle förvalta skatter som tillhörde storfurstar. Under utgrävningarna 1894 stötte arkeologen Nikolai Shcherbatov på en av dess valv.

I närheten upptäckte han också ruinerna av Kazenny Dvor, byggd 1484, som användes som skattkammare av Moskvas prinsar.

5 – Ivan den förskräcklige´s biblioteket?

Bok
Bild: shakko (CC BY-SA 3.0)

1518 bjöd Vasilij III in den välutbildade grekiska munken Maximos till Ryssland för att översätta liturgiska böcker. Under sin vistelse katalogiserade och utökade han Vasilij III´s biblioteket, som senare övergick till hans son, Ivan den förskräcklige.

På 1560-talet visade tsaren Ivan sitt bibliotek för pastorn Johann Wettermann. Han skrev att det var en exceptionell samling antika böcker och manuskript, placerade i välvda källare under Kreml.

Wettermans memoarer om biblioteket är den enda kvarvarande källan om dess existens. Efter att memoarerna upptäcktes på 1800-talet påbörjades en sökning efter biblioteket.

Forskare tror att biblioteket kan innehålla ovärderliga böcker till Sophia Palaiologina, mormor till Ivan den förskräcklige och systerdotter till den sista kejsaren av Byzantium, Konstantin XI Palaeologus.

De första storskaliga utgrävningarna på jakt efter biblioteket genomfördes i slutet av 1800-talet av filologen Eduard Tremer, som trodde att biblioteket låg dolt under Terem-palatset.

På 1930-talet blev arkeologen Ignaty Stelletsky också besatt av att hitta biblioteket. Han fick tillstånd från den sovjetiska regeringen och genomförde många utgrävningar i olika delar av Kreml.

Stelletsky fann oändliga tunnlar, begravda i sten, de gick i okända riktningar, men det fanns inga tecken på att kamrarna kunde hysa något biblioteket, skriver rbth.

1963 upptäcktes passager under Terem-palatset, men de rensades aldrig helt. Sedan dess har sökningen efter det mytomspunna biblioteket avbrutits, men många forskare tror att det finns någonstans.

5 – Metro-2

tunnelbanan i Volgograd
Så här kan tunnlarna se ut (bilden är från tunnelbanan i Volgograd .Bild: Kirill Braga/Sputnik

Metro-2 är ett underjordiskt transportsystem skapat för mobiliseringsändamål. Dess existens bekräftades för första gången av Moskvas borgmästare, Gavriil Popov, i en intervju 2006.

Metro-2 skapades antagligen samtidigt som Moskvas tunnelbana, eller lite senare, och var avsedd att säkerställa förbindelser mellan de viktigaste försvars- och regeringsanläggningarna i Moskva. En av dessa viktiga anläggningar var naturligtvis Kreml.

Metro-2 går mycket djup (från 50 till 250 meter) och är strikt talat inte en tunnelbana (med tåg som drivs av en kontaktledning), utan en tunnelbana med elektriska lok.

Öppna källor citerade en relevant Wikipedia-artikel som innehåller referenser till uppgraderingar och reparationer som gjorts på elektriska lok som används på den hemliga tunnelbanelinjen.

En del av Metro-2 ligger under Kreml, varifrån linjen går till Stalins ”Kuntsevo Dacha”, en annan strategisk anläggning, i utkanten av Moskva.

Det finns förmodligen andra transportanläggningar under Kreml också. Men forskning om dem, liksom information om dem är hemligstämplad. Kreml är ju trots allt fortfarande den största aktiva fästningen i Europa.

Rekommenderade till dig

Blandat

Nu till varför Ryssland sålde Alaska till USA, hade det inte varit långt mycket bättre att behålla detta territorium? Det var år 1867 som...

Blandat

Det förekommer en hel del konspirationsteorier om coronavirus, vilket inte är speciellt konstigt. Det florerar ju konspirationsteorier om nästan allt, så varför skulle Covid-19...

Blandat

Man tänker sig att världens mest kända byggnader alltid har stått där, men precis som allt annat så har de en gång i tiden...

Livet

Startar kvällen med de roligaste ”pranks” genom tiderna. Vi närmar oss 1 april, dagen då alla försöker lura alla. Men det är i viss...