Kvitt eller dubbelt
Jan Ekenryd, Public domain, via Wikimedia Commons

Visst minns vi ”Kvitt eller dubbelt” – där slamkrypare fick ny innebörd…

Visst minns man ”Kvitt eller dubbelt”, på den tiden kändes summan på tiotusen rent astronomisk, jag var då ganska liten och köpte kola för tre öre, bara för att sätta det i perspektiv.

Det klassiska frågesportprogrammet sändes i svensk TV för första gången 12 januari 1957.

Programformatet kom från den amerikanska TV-serien The 64,000 Dollars Question och räknas som det definitiva genombrottet för TV som folknöje i Sverige.

Programledare var Nils Erik Bæhrendtz och hade från början titeln Kvitt eller dubbelt och benämndes samtidigt, som ett slags förtydligande, även Tiotusenkronorsfrågan.

I det första programmet tävlade tandläkaren Harry Klein som ställde upp i ämnet arkeologi samt Ulf ’Hajen’ Hannerz som tävlade i ämnet akvariefiskar.

För Klein gick det inte så bra; han åkte ut ganska tidigt. Men Hannerz gjorde desto bättre ifrån sig och lyckades vinna 10 000 kronor.

”Kvitt eller dubbelt” – Karin Andersson tävlar i ämnet balett 1959

Kvitt eller dubbelt
Image: Roland Andersson/SVT Bild, Public domain, via Wikimedia Commons

På samma gång var han även med om att skapa ett bevingat ord, nämligen slamkrypare (om oriktigt eller tvetydigt formulerade frågor).

Begreppet slamkrypare myntades

Det var 14-åringen Ulf Hannerz som fick frågan om vilken av de visade fiskarna som hade ögonlock.

Han svarade ”hundfisk”, vilket domaren ansåg vara oriktigt och svaret underkändes.

Domaren påstod att rätt svar skulle vara slamkrypare, vilket ifrågasattes av expertis efteråt vilket ledde till att Hannerz fick fortsätta tävla på nästa nivå.

Då programmet återkom den 30 september 1961 med Bengt Feldreich som programledare slopades titeln Kvitt eller dubbelt – nu hette det Tiotusenkronors-frågan.

Den säsongen tog slut 23 december 1961. Sedan blev det paus till den 2 juli 1966, då med Bo Teddy Ladberg som ny programledare (sista programmet 6 augusti samma år).

Efter ett uppehåll gjorde Nils Erik Bæhrendtz comeback som programledare för en ny säsong 1973, kallad Nya tiotusenkronorsfrågan.

Nästa säsong sändes först åtta år senare 1981 med Ingvar Holm som programledare och då under namnet Kvitt eller dubbelt.

Under 1980-talet producerades programmet sedan omväxlande i Malmö och Stockholm.

Under denna tid var också Bi Puranen och Jan-Öjvind Swahn programledare i olika omgångar.

I 1989 års omgång tävlade komikern Johan Glans i ämnet James Bond, men nådde inte hela vägen.

Johan Glans om sitt stora intresse för James Bond

När Kvitt eller dubbelt sändes på 1990-talet var det endast barn i åldrarna 9–14 år som fick delta.

Under 1990-talsversionen var Claes Åkeson och Kattis Ahlström programledare och ”Kvitt eller dubbelt” ingick som en punkt i programmet 7–9.

Under 2004–2005 var programmet med som en punkt i programmet TV-huset, först med Kattis Ahlström som programledare och därefter Henrik Johnsson.

Den betänketidsmusik som användes genom nästan hela programserien är första satsen, Proclamations, ur Morton Goulds verk Spirituals for String Orchestra (1941).

Visst minns man den dramatiska musiken

Introbild – Jan Ekenryd, Public domain, via Wikimedia Commons