Nu ska vi kika på 10 lagar som endast finns i Nordkorea. Att landet är en ytterst brutal diktatur känner nog alla till. Även om det finns vissa förhoppningar på ett ”töväder”, så är landet extremt hårt styrt.

Fast de har ett antal lagar som verkligen sticker ut, här är 10 lagar som du kanske inte kände till.

Nordkorea

Nordkorea lagar

Visste du t ex att det bara finns 14 godkända frisyrer för män, så glöm allt vad hockeyfrilla och tuppkammar heter, kvinnor har 18 statsgodkända frisyrer att välja mellan.

Demokratiska folkrepubliken Korea bildades när Korea skulle rekonstrueras efter den japanska ockupationen under andra världskriget.

Nordkorea styrs med järnhand

lagar som endast finns i Nordkorea

Kommunistiska och nationalistiska strömningar som polariserade norra respektive södra halvan gjorde att två republiker utropades 1948, det kommunistiska Nordkorea och det nationalistiska Sydkorea, som båda gjorde anspråk på att representera det koreanska folket.

Konflikten ledde till Koreakriget (1950-1953) mellan de två republikerna, som formellt ännu inte är avslutat med något fredsavtal.


Nordkoreas nuvarande konstitution skrevs 1998. Den stadgar att Nordkorea är en socialistisk stat, som ska styras i enhet med jucheideologins principer, som de formulerades av landets grundare Kim Il Sung.

Parlamentet, Högsta folkförsamlingen, har säte i Pyongyang och hyser 687 ledamöter, valda i enmansvalkretsar för femåriga mandat.

Nordkorea erbjuder mycket begränsad insyn från omvärlden gällande livsvillkor för dess invånare.

Amerikanska kommittén för mänskliga rättigheter i Nordkorea (U.S. Committee for Human Rights in North Korea) har 2003 publicerat en rapport om arbets- och fångläger i landet som bygger på vittnesmål och satellitbilder.

Rapporten som är skriven av David Hawk, tidigare UNHCR-medarbetaren i Kambodja, hävdar att lägren används för förvaring av tiotusentals politiska och kriminella fångar, liksom illegala flyktingar som har skickats tillbaka från Kina.

10 absurda lagar som endast finns i Nordkorea och som säkert kommer att överraska dig

Glöm inte att dela artikeln till dina vänner!