Planet från Ethiopian Airlines som landade på helt fel flygplats – ”inte öppnat än”

Ett flygplan från Ethiopian Airlines landade på fel flygplats, det landade på en flygplats som fortfarande är under konstruktion i Zambia, bekräftade flygbolaget på måndagen.

Flighten från Addis Abeba, Etiopien skulle till Ndola, ”Simon Mwansa Kapwepwe Airport” – men landade istället vid Zambias nya ”Copperbelt International Airport”, som ännu inte invigts.

Flighten ET 3891 landade dock säkert på den nya flygplatsen, tillade Ethiopian Airlines. Ytterligare ett plan från bolaget hann nästan landa, innan de insåg sitt misstag.

Det skiljer endast cirka 21 kilometer mellan flygplatserna och piloten hade landat på den oöppnade flygplatsen ”av misstag, skriver CNN.

”När han skulle landa kommunicerade han med flygledartornet, men de svarade:” Vi kan inte se dig, ”sade landets transportminister Misheck Lungu till AFP.

”Så han genomförde en visuell landning och satte ner planet på en flygplats som fortfarande är under uppbyggnad.”

Den nya flygplatsen var tur i oturen helt klara med landningsbanan, medans resten av bygget är knappt 90% klart.

Den nya flygplatsen har samma riktning på landningsbanan som den befintliga och närheten mellan de två flygplatserna kan ha bidragit till händelsen, säger ”Ethiopian Airlines i ett uttalande.

Kan just tänka mig förvåningen hos byggarbetarna, men kolla, det landade precis ett flygplan och vi som inte ens öppnat……. Det är inte lätt att vara pilot alla gånger.

Planet från Ethiopian Airlines landade liksom på fel flygplats

Mer läsning till dig

Senaste inläggen