Leopard 2-stridsvagnar
Flickr/U.S. Army Europe by Public domain

Varför är ”Leopard 2-stridsvagnar” så mycket bättre än alla andra?

Efter veckor av allt mer högludda politiska påtryckningar så gick Tyskland till slut med på att sända Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina.

Tyskland kommer att förse Kiev med 14 Leopard 2-stridsvagnar och tillhörande ammunition, samt tillhandahålla en nödvändig utbildning.

Tyskland kommer också tillåta andra västländer att exportera dessa tyska stridsvagnar om de så önskar.

”Det här beslutet följer vår välkända linje om att stödja Ukraina efter bästa förmåga”, sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i ett uttalande.

Beslutet kan bli en möjlig vändpunkt för Ukraina i deras långa och utdragna kamp mot Ryssland.

Vad gör Leopard 2-stridsvagnar så kraftfulla?

Leopard 2-stridsvagnar
Flickr/U.S. Army Europe by Public domain

De är utvecklade av försvarsföretaget Krauss-Maffei Wegmann (KMW), och används av flera europeiska länder.

Däribland Polen, Spanien, Grekland, Finland, Sverige, Danmark och Schweiz, samt andra som Kanada och Turkiet, rapporterar euronews.

Stridsvagnen har blivit så populär i Europa att tillverkaren börjat kalla den för ”Euro Leopard”.

I Sverige heter de stridsvagn 122, och vars produktnamn är Leopard 2 Improved A5 SE, de är numera svenska arméns primära huvudstridsvagn.

Enligt KMW finns det fyra modeller av stridsvagnen: A4, A5, A6 samt senaste tillskottet, A7+, som beskrivs med ”världens mest avancerade stridsstridsvagn”.

Kallas för ”Euro Leopard”

Leopard 2-stridsvagnar
Flickr/U.S. Army Europe by Public domain

Tysklands beslut involverar A6-versionen, som är utrustad med en 120 mm slätborrad kanon.

Den har en maxhastighet på 70 km/h och en räckvidd på ca 500 kilometer, samt förutom kanonen, även ett 7,62 mm maskingevär.

Leoparden är ”ganska kraftfull när det kommer till eldkraft, säger Christian Mölling chef för ”Center for Security and Defense”.

”Den kan skjuta ganska långt med olika typer av ammunition, du kan i princip skräddarsy olika typer av ammunition mot ditt mål.”

”Den har en mycket avancerad rustning, vilket är viktigt för de som bemannar stridsvagnen”.

Om du inte behöver frukta några skott som i princip får stridsvagnen att gå upp i rök, det är något som hjälper dig psykologiskt.”

”Och den tredje punkten är manöver”, tillade Mölling. Det är faktiskt ett ganska snabbt fordon.

Leopard 2-stridsvagnar

Det ger dig en viss taktisk fördel när du rör dig in och ut ganska snabbt, men också att snabbt korsa avstånd på kort räckvidd.”

Logistiskt sett har modellerna en stor fördel gentemot USA:s M1 Abrams och brittiska Challenger 2, de har större lagerutrymme.

”Det är reservdelar, det är reparation, underhåll och översyn som måste göras. Och där är Leopardpoolen mycket större”, sa Mölling.

Ukraina uppskattar att det behöver 300 västerländska stridsvagnar för att starta en motoffensiv och pressa tillbaka Ryssland ur landet.