Polisen använde en levande orm under ett förhör i Indonesien, och det var ingen liten orm vi snackar om, den var drygt två meter lång…

Jag har en bestämd uppfattning om att då erkänner man nog det mesta, även om man är oskyldig…

Polisen i Papua Jayawijaya-distriktet har gått ut med en offentlig ursäkt sedan en video postades online, där en misstänkt tjuv hotades med en två meter lång orm under förhöret.

Mänskliga rättsaktivister i Indonesien fördömer handlingen. I videon ses mannen sitta barfota, fastkedjad och totalt livrädd, medans poliser placerar ormen i ansiktet och hotar att stoppa ner den i mannens byxor.

Lätt att erkänna om man får en sån här i brallan…

levande orm under ett förhör

Den lokala polischefen Tonny Ananda Swadaya gick ut med den offentliga ursäkten, men påpekar att social media gjorde en alltför för stor grej av händelsen, då ormen inte var giftig och den misstänkte aldrig befann sig i fara.

Enligt människorättsadvokaten Veronica Koman är användning av levande ormar mycket vanligt bland polisen och militären i västra Nya Guinea, särskilt mot det etniska melanesiska folket.

Rapporter om kränkningar av de mänskliga rättigheterna är vanligt förekommande från Papua, där separatisterna länge sökt självständighet från Indonesien, skriver BBC.

Använder en levande orm under ett förhör