Malaysia Airlines flight MH370
Youtube

För 10 år sedan försvann Malaysia Airlines flight MH370 – så vad vet vi idag?

Tror faktiskt nästan alla minns när Malaysia Airlines flight MH370 försvann spårlöst, ja det var nästan overkligt.

Malaysias regering har sagt att de kan öppna för en ny sökinsats efter det försvunna Malaysia Airlines flight 370.

Historien om Malaysia Airlines flight MH370

Det har nu gått ett decennium sedan planet och alla 239 passagerare och besättning ombord försvann spårlöst den 8 mars 2014.

Men vad hände med MH370 efter att det lämnat Kuala Lumpur, Malaysia, det är fortfarande ett av flyghistoriens största mysterier.

Det Texas-baserade marinrobotföretaget Ocean Infinity, som tidigare försökt hitta planet, vill påbörja en ny sökning, och Malaysias transportministerium sa att de ska överväga förslaget.

Vilka detaljer om flight MH370:s försvinnande har bekräftats?

MH370 lyfte från Kuala Lumpur i Malaysia med destination till Peking den 8 mars 2014.

Men bara trettionio minuter efter start försvann flygplanet från flygledningens radarskärmar.

Piloten skickade ett normalt anrop via radion när planet lämnade det malaysiska luftrummet, men kontaktade aldrig vietnamesiska flygledare när han äntrade luftrummet som han borde ha gjort.

Ungefär två minuter efter den sista radiokontakten stängdes MH370:s transponder av.

En sådan finns på alla kommersiella flygplan och visar ett flygplans position till flygledare – vilket gjorde planet osynligt för civila radarsystem.

Men militär radar och satelliter visade dock att MH370 sedan vände om för att flyga över Andamansjön tillbaka mot Malaysia.

Det flög i flera timmar innan det försvann, möjligen fick de slut på bränslet.

Malaysias premiärminister sa 17 dagar efter att planet försvann att hans regering, baserat på satellitdata, hade kommit fram till att planet kraschade i ett avlägset hörn av Indiska oceanen och att det inte fanns några överlevande.

Letar man det fortfarande efter MH370?

Malaysia Airlines flight MH370
Youtube

När MH370 försvann mobiliserades en internationell sökinsats som involverade dussintals fartyg och flygplan för att genomsöka Sydkinesiska havet och södra Indiska oceanen.

Australien, Malaysia och Kina genomförde sedan en enorm sökinsats under vattnet, som täckte cirka 46 000 kvadratkilometer med ekolod, ubåtar och flygplan.

I juli 2015 hittades ett flygplansdelar som senare bekräftades vara från just MH370, de hade spolats iland på ön Reunion i västra Indiska oceanen.

Det var det första konkreta beviset på att planet hade störtat i området. Senare hittades fler delar vid kusten i östra Afrika.

Men då inga fler resultat kom in så avbröts alla formella sökinsatser 2017.

Det stora pusslet

Under 2018 startade Ocean Infinity sin egen jakt på MH370 norr om det första sökområdet, som en del av en ”no find, no fee”-affär med Malaysia.

Men den sökningen avbröts efter några månader utan några resultat.

Ocean Infinity föreslog nyligen att de vill återuppta sökningen efter MH370 , även om Malaysia sagt att det bara kommer att godkänna det om det kommer fram nya trovärdiga bevis på var planet kan finnas

Malaysias transportminister Anthony Loke sa att han var öppen för Ocean Infinitys förslag, och om det finns trovärdiga nya bevis att arbeta med så skulle han söka regeringens godkännande för att återuppta sökandet.

”Regeringen är orubblig i vår beslutsamhet att lokalisera MH370,” sa Loke vid ett minnesevenemang för MH370.

”Vi hoppas verkligen att sökningen kan hitta planet och ge sanning till de anhöriga.”

Malaysias premiärminister Anway Ibrahim upprepade ståndpunkten på måndagen.

”Vi har intagit ståndpunkten att om det finns ett övertygande fall, bevis för att det måste öppnas igen, är vi redo att öppna igen”, sa Ibrahim till journalister.

Vilka är de ledande teorierna om vad som hände med MH370?

Inga avgörande bevis har hittats för att stödja en specifik orsak till planets försvinnande. Men olika teorier har föreslagits och undersökts under åren som gått.

En teori är att kaptenen eller en annan besättningsmedlem medvetet kraschade planet i en handling av massmord-självmord.

Myndigheterna granskade besättningen och spårade piloternas aktivitet fram till flygningen, men ”inga signifikanta” beteendeförändringar framkom och heller inga bevis på ekonomiska problem, enligt en rapport från Malaysia från 2015.

En rapport från 2016 i New York Magazine avslöjade att myndigheterna hade funnit att piloten använt sin flygsimulator hemma för att göra en simulerad flygning som liknade den MH370 tros ha tagit innan den försvann.

Hishammuddin Hussein, Malaysias tillförordnade transportminister 2014, sa att det inte fanns något illavarslande från simulatorerna, enligt BBC.

Malaysias premiärminister Najib Razak sa 2014 att både radartranspondrarna och flygdataöverföringssystemet medvetet stängts av av någon på planet i ett försök att dölja dess plats, enligt en rapport i New Scientist.

Detta har fått vissa att spekulera i att planet faktiskt kan ha kapats.

Flera passagerare utreddes som möjliga gärningsmän till en kapning, däribland två män som rest med falska pass.

Inga bevis hittades dock som kopplade några passagerare till planets försvinnande, och myndigheterna drog slutsatsen att de två iranska männen skulle söka asyl.