Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Kinesisk AI-teknik visar att människor åldras som snabbast i 40-årsåldern

människor åldras snabbast
Pixabay

Ny kinesisk forskning visar att människor åldras snabbast när de är i 40-årsåldern, det är då som ”nedförsbacken” är som brantast.

Teamet från ”Peking University and Shanghai Jiao Tong University” säger att de utvecklat en AI-teknik som utifrån en 3D-bild kan beräkna en persons biologiska ålder.

Biologisk ålder är ett mått på ålder baserat på olika biomarkörer som kan förändras av ens livsstil och andra hälsofaktorer.

Forskarna sa att de hittat folk som var ”snabb-åldringar” – biologisk ålder äldre än deras numeriska ålder – eller ”långsam-åldringar” – biologisk ålder yngre än deras numeriska ålder – dessa avvikelser var vanligast förekommande bland 40 och 50-åringarna.

”Medelåldern är idealåldern när det kommer till åldringspåverkan”, sade forskningsledaren Han Jingdong från ”Peking University” i en artikel publicerad i ”Nature Metabolism”.

I ett pressmeddelande som publicerades på kinesiska vetenskapsakademin skrev de att yoghurt, kaffe, frukt, kyckling, bönor och att ”äta på regelbundna tider” kunde bromsa åldrandet.

Däremot kan rökning, alkohol, konserverad mat, antibiotika och exponering för uv-strålning få människor att se äldre ut, vilket stöds av resultaten.

Människor åldras snabbast i medelåldern

människor åldras snabbast
Image by pasja1000 from Pixabay

Systemet är uppbyggt på en databas som innehåller 5000 personers ansiktsdrag i 3-D format kombinerat med relaterad hälsoinformation, skriver scmp.

Teamet testade det på flera hundra personer i Peking och fann att det var väldigt träffsäkert, med en felmarginal på mindre än 2,7 år – mellan personens numeriska och biologiska ålder.

Det förklarade också varför människor åldrades annorlunda. Teamet kunde nu bygga upp ett ”biologiskt åldrande galleri” av människor till en relativt låg kostnad.

Resultaten visade att det finns ”alternativa stabila tillstånd” och åldrandeinterventioner under dessa perioder kan äventyras av andra faktorer som tillväxthormoner eller sjukdomar som tenderar att förekomma hos de äldre.

Tekniken är baserad på en AI-algoritm och kan användas som en ”överlägsen hälsouppskattning”, långt mycket tillförlitligare än blodprov, säger studien.

Han Jingdong menar att den nya tekniken och den biometriska informationen måste skyddas väl.

”Det bör skyddas noggrant mot oetisk användning”, sa forskarna.

Introbild – Image by Free-Photos from Pixabay

Spana även in dessa

Livet

En minderårig version av Dynamit-Harry i Kina släppte ner en smällare i en gatubrunn och ”satan i gatan,” vilken jädra smäll. Pojken fick brännskador...

Livet

Det blev en minst sagt jobbig reflektion i spegeln för henne. Connie White från Skottland publicerade bilden på Instagram, och ganska snabbt upptäckte folk...

Blandat

Rymdstationen ISS läcka har gäckat astronauter under en längre tid, och trots ett idogt letande så har man inte hittat den. Astronauterna på den...

Livet

Nu finns ”Breathable Bacon” – ansiktsmasken som är ett måste för alla som verkligen älskar lukten av bacon. Det amerikanska företaget som tagit fram...