Missa inte årets första supermåne – här är lite fakta om kvällens maskmåne

Supermånar som förekommer i mars har fått smeknamnet ”maskmåne” eftersom det är den tid på året då jordmaskar tenderar att dyka upp från marken när den börjar tina.

Månen kommer att se 14 procent större ut och är ljusare än normalt, så missa inte möjligheten att spana in denna supermåne, när den är närmast vår planet.

Bästa tiden för att se den varierar lite beroende på var du befinner dig och väderförhållanden, så se till att ha koll på ditt lokala väder..

Fullmånenamnen som används av ”The Old Farmer’s Almanac” kommer från ett antal platser, inklusive indianer, kolonialamerikanska och europeiska källor.

Vårens koppling till maskmåne

Vårens koppling till maskmåne
Image by Gerhard G. from Pixabay

Som tidigare nämndes så kopplas namnet till att daggmaskarna nu kommer upp från jorden igen vilket erbjuder våra bevingade vänner lite ”smarrig” mat – ett sant och efterlängtat vårtecken!

Den kallas även för kråkmåne hos de nordligare stammarna eftersom kråkornas kraxande nu hördes, ett tecken på att vintern var på väg att släppa sitt grepp och att våren är i antågande.

I år kommer det att finnas fyra supermånar totalt, förutom kvällens så följer Rosa måne, Blommormåne samt Jordgubbsmåne, de kommer efter varandra i april, maj och juni.

Introbild: Image by Myriams-Fotos from Pixabay

Mer läsning till dig

Senaste inläggen