Denna medeltida nunna fejkade sin egen död, hon var urless på att leva i kloster och tog då till en riktigt djärv metod.

Joan of Leeds var en medeltida upprorisk nunna som tog till extrema metoder för att staka ut sitt eget liv, detta århundraden innan de flesta kvinnor fritt kunde välja livsinriktning.

Medeltida nunna fejkade sin egen död

Nunnan från 1400-talet fejkade sin död genom att skapa en docka som liknade henne, sedan rymde hon från klostret, enligt arkivarier vid University of York. Men hennes flykt upptäcktes.

”Hon vandrar nu helt och hållet på en farlig väg för sin själ och till hela hennes orders skandal”, skrev ärkebiskopen av York, ”William Melton” , om Joan i en bok daterad 1318, skriver huffingtonpost.

Det var i förra veckan som arkivarier vid University of York hittade detaljer om hennes okända historia, när man översatte och digitaliserade register där biskopar i York dokumenterat sin verksamhet mellan 1304 och 1405.

Sarah Rees Jones granskar ärkebiskopens register

Sarah Rees Jones granskar ärkebiskopens register
Borthwick Institute for Archives, University of York

Joan var uppenbarligen så trött på sitt liv vid ”St. Clement’s Nunnery” i York att hon utarbetade en djärv plan för att fly från sitt löfte om ett liv i fattigdom, kyskhet och lydnad.

Enligt en notis i registret så simulerade Joan ”en sjukdomsåkomma ” och ”spelade död.”

Med hjälp av några medbrottslingar lurade hon systrarna i benediktinorden när de begravde en naturtrogen docka, i deras heliga kyrkogård, bland de faktiska avlidna medlemmarna i hennes order.

Medeltida nunna fejkade sin egen död

Joan flydde till staden Beverley, ca 4 mil bort. När rykten om hennes skandalösa flykt nådde William Melton, beordrade den förskräckta ärkebiskopen en tjänsteman vid kyrkan i Beverley att genast skicka tillbaka henne till klostret.

William Meltons anteckning i registret beskriver hur Joan ”otåligt hade kastat bort sitt religiösa anseende och hennes sexuella blygsamhet” och fejkade sin död ”på ett listigt, grymt sätt.”

En närbild av den latinska notisen om Joan of Leeds

En närbild av den latinska notisen om Joan of Leeds
Borthwick Institute for Archives, University of York

Efter att ha vänt ryggen mot anständighetens och religionens goda väg, så förfördes hon av oanständighet, och besudlade sin livsstil med köttsliga lusart och bort från fattigdom och lydnad,” skrev William Melton.

Historikern Sarah Rees Jones, som leder digitaliseringsprojektet, berättade att man inte vet om Joan någonsin återvände till klostret.

En notis i ärkebiskop William Meltons bok för 1318 berättar historien om Joan of Leeds

ärkebiskop William Meltons bok för 1318
Borthwick Institute for Archives, University of York

Joans äventyr var inte heller den första skandalen som plågade St. Clement’s Nunnery.

Knappt 20 år tidigare flydde nunnan Cecily från klostret under natten och kastade sin nunneutstyrsel för att leva med sin älskare i en närliggande stad.