Milstolpar COVID-19 pandemin
Image by zhugher from Pixabay

Dystra milstolpar under COVID-19 pandemin – händelser man minns

Det finns vissa milstolpar som präglat COVID-19 pandemin, de flesta mörka, men även ljuspunkter, en av dessa är såklart det framtagna vaccinet.

Det första fallet med coronaviruset upptäcktes i Kina i december 2019, idag 15 månader senare har COVID-19 dödat mer än 2,6 miljoner människor i världen.

Milstolpar under COVID-19 pandemin

Snabbt spred sig paniken och många länder införde totala nedstängningar och vidtog drastiska åtgärder för att begränsa smittspridningen, som av Världshälsoorganisationen (WHO) klassificerades som pandemi den 11 mars förra året.

Första dödsfallet inträffar i staden Wuhan

Milstolpar COVID-19 pandemin
Image by zhugher from Pixabay

Den 31 december 2019 fick WHO de första rapporterna om att ett kluster med lunginflammationsfall ”av okänd orsak” utbrutit i den kinesiska staden Wuhan.

En vecka senare identifierade man ett nytt coronavirus. Kina bekräftade den 11 januari sitt första dödsfall i Wuhan på grund av den nya sjukdomen som kom att kallas COVID-19.

Wuhan inför en kraftig lockdown

Den 23 januari sätts hela staden Wuhan bryskt i karantän och avskärmas från världen. Samtidigt börjar länder att evakuera sina medborgare från Kina.

Frankrike rapporterar det första bekräftade dödsfallet utanför Asien, en kinesisk turist som avled den 15 februari.

WHO klassar den som pandemi

Den 6 mars har mer än 100 000 fall registrerats runt om i världen, norra Italien har drabbats extremt hårt och inför en lockdown, som snabbt började gälla även i resten av landet.

Den 11 mars klassificerar WHO COVID-19 som pandemi vilket resulterar i turbulens på aktiebörserna världen över och aktier som rasar i värde.

I Sverige införs rekommendationer om att avstå besök på landets äldreboenden den 10:e respektive 13:e mars, den 1 april införs ett nationellt besöksförbud, något som kom att visa sig gälla ända till 1 oktober 2020.

Börserna rasar världen över

milstolpar under COVID-19 pandemin
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Av de 118 000 rapporterade fallen globalt i 114 länder, återfinns mer än 90 procent av fallen i endast fyra länder, och två av dessa – Kina och Korea – har avsevärt minskande epidemier, skrev WHO då.

Ett Europa i lockdown

Den 9:e mars stänger Danmark sina gränser mot Sverige, endast personer med giltiga skäl får komma in i landet.

Spanien (14 mars) och Frankrike (17 mars) inför en strikt lockdown. Tyskland och Storbritannien uppmanar sina medborgare att undvika all social kontakt. EU stänger sina yttre gränser.

Den 24 mars meddelar IOK att sommar-OS i Tokyo skjuts upp ett år, spelen ska genomföras 2021. Dagen därpå varnade FN att pandemin ”hotar hela mänskligheten”.

Halva världen i lockdown

Länder över hela världen inför drakoniska nedstängningar, den 3:e april lever mer än 3,9 miljarder människor, hälften av världens befolkning, antingen i lockdown eller med kraftiga inskränkningar, enligt nyhetsbyrån euronews.

Öde städer – en av många milstolpar under COVID-19 pandemin

Halva världen i lockdown
Image by Bradiporap from Pixabay

Samma dag nås en ny dyster milstolpe då antal smittade passerar en miljon människor. Den brittiska premiärministern Boris Johnson blir smittad och efter något dygn hamnar han i intensivvård.

Bråket om Hydroxiklorokin

Uppbackat av USA: s president Donald Trump lanseras malariamedicinen Hydroxiklorokin vid behandling av covidpatienter, men den 5 juni avfärdar brittiska forskare att det skulle hjälpa svårt sjuka patienter.

Explosionsartad ökning i Latinamerika

Brasilien blir det land efter USA med näst flest smittade. Dess högerradikala president Jair Bolsonaro kallar viruset för ”en enkel influensa” och att han minsann inte är någon ”Messias” innan han själv smittas.

Hans mellannamn är Messias, men menade att bara för att han heter så, så kan han inte utföra några mirakel.

Den 7 juni uppgår det globala antalet dödsfall till fler än 400 000.

Den 2:a oktober meddelar Donald Trump att han blivit smittad på Twitter.

Några dagar senare tvingas Secret Service agenter färdas i samma bil under en kortege, något som Trump fick stor kritik för.

Masker och motstånd mot masker

Flera europeiska länder ser kurvor som pekar uppåt och inför lag på ansiktsmasker, de blir obligatoriska i kollektivtrafik, i skolor, butiker och på allmänna platser.

I USA blir masker politiskt laddade, många högerväljare menar att ett maskobligatorium strider mot individens frihet.

Masker blir helt plötsligt politiskt laddat

Men även i Europa gror missnöjet mot masktvånget, stora demonstrationer organiseras i London, Paris och Rom, kulmen nås när demonstranter försöker storma Reichstag-byggnaden i Berlin den 29 augusti.

Mörka milstolpar under COVID-19 pandemin

Den 28:e september passeras den dystra gränsen på en miljon döda i världen. Inom några dagar börjar infektionerna åter att öka i Europa igen, många länder inför nya lockdowns och inför utegångsförbud.

Pandemin ökar återigen i USA, där hanteringen eller snarare frånvaron av en strategi blir en nyckelfråga i den bittra presidentkampanjen.

USA noterar dystra rekordsiffror

USA noterar dystra rekordsiffror
Image by Eliane Meyer from Pixabay

En dyster toppnivå noteras i USA den 13 januari 2021, med 4470 avlidna på 24 timmar.

Den 23 februari 2021 har en halv miljon amerikaner dött i covid-19, ett tal som överstiger dödstalen för vad första världskriget, andra världskriget och Vietnamkriget skördade tillsammans.

Nya varianter och mutationer

I Storbritannien dyker en ny variant upp som tros vara mer smittsam, detta tvingar landets premiärminister Boris Johnson att återigen tillkännage en lockdown den 4 januari.

Andra mycket smittsamma stammar upptäcks också i Sydafrika och Brasilien, nu finns farhågor om att de nya vaccinen inte skulle ge ett fullgott skydd mot de nya varianterna.

Antalet globala dödsfall fördubblas på mindre än fyra månader och passerar två miljoner den 15 januari 2021.

Vaccin ger oss hopp och en ljusning

Vaccinationskampanjer inleds i december i Storbritannien, Ryssland, USA och EU, och tar fart i början av 2021.

Men problem med leveranser, särskilt för det svensk-brittiska Oxford-AstraZeneca-vaccinet, bromsar processen i Europa.

91-åriga Gun-Britt Johnsson blev den första i Sverige att vaccineras mot covid-19

vaccin
Image by x3 from Pixabay

I början av mars börjar epidemin att avta i USA, men tar fart igen i Europa medan den passerar tröskeln på 700 000 dödsfall i Latinamerika den 9 mars.

Samma dag har mer än 300 miljoner doser vacciner administrerats runt om i världen och vissa länder börjar lätta på sina begränsningar.

Nu börjar larm komma att AstraZenecas vaccin orsakar tromboembolism (blodpropp).

Ganska snabbt stoppade Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg och Österrike vaccineringen med en AstrasZenecas vaccin av säkerhetsskäl, på grund av två rapporter om blodpropp efter vaccination. Fler länder följer efter.

Folkhälsomyndigheten beslutar den 16:e mars om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tills den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.

Den 14 mars har Israel vaccinerat 4 209 104 personer, vilket motsvarar 45,9 % av befolkningen.

Introbild – Image by zhugher from Pixabay