Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med

Blandat

Edward Snowden om hur din mobiltelefon faktiskt spionerar på dig

mobiltelefon spionerar på dig
Youtube

Nu till hur mobiltelefon spionerar på dig. För tre veckor sedan råkade jag ut för en ytterst märklig och spöklik händelse, som jag grunnat mycket på.

Jag var på besök hos en bekant och hade mobilen liggandes på köksbordet. Plötsligt börjar Miguel prata om gitarrer och hur han älskar att spela. Han visade en video han postat på nätet där han lirar på sin gura.

När jag kom hem, då dök det upp massor av annonser för gitarrer, både på min sajt och på andra sidor.

Jag har aldrig sökt på ordet gitarr, aldrig sett Youtube filmer om gitarrer, så hur kommer det sig då att gitarrannonserna plötsligt uppenbarade sig?

Som att ha en spioncentral hemma hos sig

mobiltelefon spionerar på dig
Image by William Iven from Pixabay

Då annonser alltid är kopplade till ens preferenser, tidigare sökhistorik etc, så blir frågan extremt obehaglig. Det enda rimliga svaret är att min mobil snappade upp att vi diskuterade gitarrer, vilket är ytterst oroväckande.

Jag kollade också tidigare in vad Google hade om mig, valde ut en dag och de visste precis var jag varit och när jag var där, om jag hade gått dit och hur långt jag åkt etc, när jag lämnade hemmet, när jag kom hem.

Varje minut var loggad och man blir lite less på teknikjättarnas enorma datainsamling, även om man kan välja inställningen – ” att inte spåra mig”. Men det borde vara en ”default” inställning, och inte en åtgärd man som individ tvingas vidta själv.

Hur mobiltelefon spionerar på dig

Spana även in dessa

Livet

En man i Australien blev förvånad över att någon ringde på hans dörr kl 02, än mer förvånade blev han då han såg att...

Blandat

Nu till corona i Vietnam. Ett land som fram till förra veckan inte registrerat ett enda dödsfall i COVID-19, har plötsligt fått en våg...

Blandat

Anthony Fauci, USA´s främsta expert på infektionssjukdomar, har tvingats anlita säkerhetsvakter för att skydda sig själv och sin familj. Detta sedan han mordhotats för...

Blandat

Brasiliens fattiga slumområden, kända som favelor, är helt beroende av frivilliga för att bekämpa spridningen av det dödliga coronaviruset. I Brasilien som nu kämpar...