Historien om ”Momo” fortsätter, det kom tidigare i veckan rapporter om att MOMO är död, men Buzzfeed menar att det inte kan avfärdas, likaså horderna av föräldrar, poliser och lärare som varnar för de otäcka online-hoten.

Den 6 mars fanns Buzzfeed på plats i New York för att ge ut webbplatsens första fysiska ”tidning”.

Och vem prydde omslaget – jo det var Momo!

”Hjälp! Jag är kär i Momo,” lyder omslaget. Det är en satir över den hajp som alla konstnärer nu plötsligt uttrycker sin ”kärlek” för Momo, genom sin konst.

MOMO försätter att skapa oro

Så hur kom vi hit? Hur kommer det sig att det slog igenom så stort att det orsakar panik bland föräldrar i massor av olika länder, från Indien till Colombia, från Storbritannien till USA.


MOMO

Som med mycket annat finns inget glasklart svar. Men ett flertal psykologer som pratade med Fox säger att det är viktigt att föräldrar håller barnen säkra i den digitala tidsåldern.

”MOMO ÄR DÖD”

Det mesta tyder på att det bara är en uppdiktad historia, det finns ytterst lite bevis på att figuren uppmuntrar barnen att skada sig själva.

Storyful, ett företag som spårar trolling och desinformation tillbaka till sina källor, berättade att det mesta av det som de hittade tydde på att det är en bluff..

MOMO

”Men det kan vara farligt för barn att bli utsatta för sådana skrämmande idéer [som Momo-utmaningen], de kan bli märkta för livet, säger psykologen Nancy Mramor, en prisbelönad författare om medias påverkan.

Dr. Dawn Branley-Bell, hälso och cyberpsykolog vid Northumbria University i Storbritannien, berättade att ”Momo-utmaningen” i stor utsträckning kan ha varit en bluff. Men utmaningen har oroat många människor – särskilt föräldrar!

MOMO

Hur undviker vi liknande saker i framtiden?

Hon fortsätter och säger att nästa ”Momo” -variant kan vara ännu svårare att undgå än att bara lägga en vuxenspärr på barns appar.

”Jag föreslår att föräldrar fortfarande försöker sätta fysiska skyddsåtgärder på plats, ( t.ex blockera vuxeninnehåll, följa sociala mediers åldersgränser etc.), men också att uppmuntra sina barn att vara öppna med dem och att diskutera vad de gör online”, säger hon.