Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Övriga

Kolibri-drönare flyger genom horder av monarkfjärilar och det är verkligen WOW

monarkfjärilar
YouTube

Monarkfjärilar har ett vingspann på ca 10 centimeter och hanen och honan är ganska lika varandra till utseendet. Den beskrevs först av Carl von Linné 1758.

Ovansidan är orange och mönstrad med mörka brunsvarta vingribbor. Längs ytterkanten finns ett brett brunsvart band med små vita fläckar.

Arten förekommer tillfälligt i Sverige, men den reproducerar sig inte i landet, men dessa kan vara odlade fjärilar från exempelvis fjärilshus.

Upp mot en halv miljard miljarder monarkfjärilar ligger och sover efter att ha övervintrat i Mexiko.

I mer än ett århundrade har man känt till monarkens övervintringsplatser i Kalifornien och de omfattar en mycket liten yta där stora mängder fjärilar samlas.

Övervintringsplatserna i Mexiko upptäcktes däremot inte förrän 1975. De omfattar ett trettiotal små platser i ett bergsområde, ungefär 100 kilometer nordväst om Mexico City.

På ungefär 3000 meters höjd tillbringar fjärilarna vintern i jättelika samlingar i ädelgranarna.

Dess larver äter mestadels giftiga växter och giftet lagras i deras kroppar och finns också kvar när de blir fullvuxna fjärilar.

Det gör att de smakar illa och är ett sätt att undvika att bli uppäten av till exempel fåglar. Fenomenet är en form av mimikry som kallas ”Browers mimikry” och innebär en skyddande likhet inom arten.

Så när våren kommer och värmer deras vingar och skogen vaknar till liv, ja då lyfter en kaskad av fjärilar och allt fångas av en kolibri-drönare, som befinner sig i stormens öga.

Monarkfjärilar vädrar vårens ankomst

Kolla även in dessa

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Övriga

Att kärleken är universell är inte direkt dagens nyhetsflash, men visst blir man rörd av att se hur åsnan verkar uppskatta att ägaren är...

Upplyftande

Muslimer ber i Berlins kyrka med budskapet att tillsammans står vi enade. Vet att dessa bilder kommer reta gallfeber på extremhögern, men det skiter...

Hundar

Det sägs ju att elefanter aldrig glömmer, men det visar sig att hundar inte heller gör det, som när dessa två syskon som möttes...