torsdag 21 oktober 2021

Ny forskning visar att Mozart kan ha en lugnande effekt på personer med epilepsi…

Kan en sonat av Mozart verkligen ha en positiv effekt på epilepsi, ja säger en ny studie som nyligen publicerades i tidskriften Scientific.

Kanske inte så konstigt egentligen, för visst påverkar musik oss på många plan, har man haft en skitdag kan en bra låt få en på rätt spår igen.

Enligt studien kan sonaten framkalla en lugnande inverkan på epileptisk hjärnaktivitet tack vare dess speciella melodier.

Hur Mozart kan ha en positiv effekt på epilepsi

Mozart effekt på epilepsi
Youtube

De kontrollerade förekomsten av ”interictal epileptiform discharges” (korta, skadliga hjärnhändelser som drabbar epileptiker mellan anfall).

De fann att IED minskade redan efter 30 sekunders lyssnande, säger Robert Quon vid Dartmouth College.

Det fanns en signifikant effekt på de delar av hjärnan som förknippas med känslor, skriver RFI.

”Vår ultimata dröm är att ta fram en ”anti-epileptisk” musikgenre och använda musiken för att förbättra livet för epileptiker”.

”Mozart’s Sonata for Two Pianos in D Major (K448)”

”Mozart’s Sonata for Two Pianos in D Major (K448)” är känd för dess effekter på kognition och annan hjärnaktivitet, men forskare försöker nu förstå varför.

Den så kallade ”Mozart-effekten” har varit föremål för forskning sedan forskare 1993 hävdade att de som lyssnat på K448 i 10 minuter visade förbättrade rumsliga resonemangskunskaper.

Precis som med tidigare studier visade patienterna ingen förändring i hjärnaktivitet när de exponerades för annan hörselstimuli, som inte var just K448.

Patienterna i studien fick även lyssna på ett verk av Wagner i 90 sekunder, men det gav ingen lugnande effekt.

Det gjorde att forskarna drog slutsatsen att det just är melodin som är viktig i K448..