torsdag 21 oktober 2021

Deras motto ”döda, råna, våldta, kontrollera” – en kuslig inblick i ökända MS-13

MS-13, två bokstäver och två siffror, hur kan detta korta namn innehålla så mycket våld och fruktan kan man fråga.

Det kriminella nätverket MS-13, eller Mara Salvatrucha, är världens mest ökända gäng och som framförallt sätter skräck i Centralamerika och USA och flera länder i Europa.

De flesta medlemmar härstammar från Centralamerika: El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Guatemala och Honduras.

MS-13 har sina rötter i LA på 1980-talet

MS-13
Image: Youtube

De har ca 70 000 medlemmar runt om i världen, med sina rötter i LA på 1980-talet. Gänget grundades av Ernesto ”Smokey” Miranda, som dödades i ett överfall 2006.

Efter att 2004 ha deporterats tillbaka till El Salvador vid 38 års ålder försökte han få ordning på sitt liv, skriver nationalcrimesyndicate.

Han började studera juridik och fick barn. Men i maj 2006 sköts han ihjäl strax efter att ha tackat nej till en inbjudan att fira frigivningen av en gängmedlem.

Man kan säga att han blev ett offer för sin egen skapelse.

MS-13 och dess ultravåld

En varm vårkväll i New York dök en grupp unga män fram från sina gömställen beväpnade med macheter, knivar och träklubbor.

De var som en armé av myror – starka, obevekliga, hänsynslösa.

De gick till attack med sina vapen och skar sönder 4 tonåringar som de betraktade som fiender, offren tvingades knäböja på den fuktiga fotbollsplanen i Suffolk County, New York.

Polis
Image credit: Youtube

Men innan MS-13 blev ett brutalt mördargäng var de en brokig skara av mestadels tonåringar som förenades av en förkärlek till heavy metal, skriver SUN

De hoppade av skolan, började med droger och lyssnade på band som AC / DC och Iron Maiden, vars låtar handlade om död, sjukdom, hunger och krig.

Det var något som pojkarna kunde relatera till, då många flytt till Amerika i början av 80-talet på grund av El Salvadors brutala inbördeskrig.

Men det dröjde inte länge innan gänget hamnade i ett nytt krig, denna gång i Los Angeles där hundratals kriminella gäng bekämpade varandra i kampen över narkotikamarknaden.

Myndigheterna gick på offensiven och fängslade hundratals MS-13 medlemmar och deporterade dem till sitt hemland El Salvador efter att ha avtjänat sina straff.

Vissa valde samtidigt att fly till andra delar av USA som t.ex Suffolk County, där avrättningarna på fotbollsplanen ägde rum, som krävde fyra ungdomars liv.

Författaren Steven Dudley har följt gänget under lång tid och släppte nyligen sin bok: MS-13; Making of America’s Most Notorious Gang.

Författaren Steven Dudley har följt gänget

MS-13; Making of America's Most Notorious Gang
Image: Amazon

”Det var bara en av många gängrelaterade massakrer jag bevakat under de tio år jag skrivit om MS-13”, säger Steven, medgrundare till tankesmedjan ”InSight Crime”, som fokuserar på organiserad brottslighet i Amerika.

Gänget framställs ofta felaktigt som en maffia eller narkotikakartell, men det är ett stort kriminellt nätverk som lever för dagen, vars främsta inkomster kommer från utpressning. Det är dock extremt våldsamt.

14-årig flicka blir torterad och våldtagen i 18 dagar

Förutom massakern på fotbollsplanen uppdagades att de hållit en 14-årig flicka fången i drygt två veckor medans de torterade och våldtog henne, samt mordet på en 16-årig flicka i Baltimore.

Dessutom är de ansvariga för otaliga mord över hela USA, med mottot – ”Döda, råna, våldta, kontrollera”.

”När jag spårade ursprunget till nätverket som begått så många grymheter upptäckte jag att MS-13 också på sitt eget perversa sätt är ett samhälle i samhället och fungerar som en slags surrogatfamilj”.

Fängslade medlemmar av Mara Salvatrucha

Mara Salvatrucha
Image credit: Youtube

Även om det vanligtvis kallas MS-13, lyder dess fullständiga namn Mara Salvatrucha.

Namnet Mara kommer från marabunta, eller armémyror, men mara hade också blivit en eufemism för en sammansatt grupp vänner.

Salva var en referens till deras identitet – El Salvador. Trucha betyder att vara alert eller vara försiktig.

”Redan från början betraktade jag dem som de flesta gör, som kriminella rovdjur, vilket de faktiskt är.

De terroriserar lokalbefolkningen genom utgöra ett ständigt hot om våld och lever ofta upp till sitt mytiska motto. ”döda, råna, våldta, kontrollera”.

Men MS-13 erbjuder också beskydd från andra gäng, klaner eller snokande myndigheter.

Inte bara genererar det inkomster, det banar även väg för droger, alkohol, sex och stärker medlemmarnas koppling till El Salvador genom ett ömsesidigt våldsutövande.

Machetemord för att få respekt

Att få komma in i gänget, stiga i graderna, få respekt och inflytande bottnar alltid i våld.

Detta extrema våld är inte unikt för MS-13, man kan likna det med fotbollshuliganer, men de har tagit det till en helt ny nivå.

De använder ofta macheten för att uppnå sina mål, och de som trotsar dem får sina kroppar sönderskurna.

MS-13 Machetemord för att få respekt
Image by CESAR AUGUSTO RAMIREZ VALLEJO from Pixabay

Faktum är att många ansluter sig till gänget i tron att det skulle ge dem skydd, men de får ofta erfara att MS-13 är lika hänsynslösa mot sin egna som mot utomstående.

Blodbadet som ägde rum på fotbollsplanen i New York för några år sedan framkallar fortfarande frossa och skräck.

Angriparna och deras offer var alla ungdomar, de såg likadana ut, de var alla ångestfyllda latinos i ett främmande land.

Angriparna dödade helt enkelt en spegelbild av sig själva. Några av dem fick smeknamn som Antikrist, Felon och Black Angel.

Polisen avslöjade senare att två tjejer hjälpt till att locka offren till fotbollsplanen och att förövarna begick morden ”i syfte att bli fullvärdiga medlemmar och åtnjuta respekt i MS13.”

MS-13
Image credit: Youtube

”Det råder ingen tvekan”, sade den lokala polismästaren. ”Detta är ett krig.”

”Jag ser din bror, han blir dödad”

Personerna som låg bakom det fruktansvärd blodbadet sticker inte ut på något sätt.

De var bara några av landets immigranter men utgjorde ett gammalt problem; ungdomar som kommit i en våg från Centralamerika under åren före, där många utövar det våld de själva upplevt.

Centralamerikanska länder som El Salvador fortsätter att utöva kroniskt våld mot brottslingar, delvis på grund av gäng som MS-13.

Det är en del av detta till synes oändliga moment 22 där våld skapar migration, vilket föder våld, vilket gör att de utvisas och marginaliseras, och så startar processen om igen.

Trump kallar MS-13 för odjur

Offren stack inte heller ut på något sätt och minst två av dem kunde kopplas som potentiella rivaler.

En av pojkarna hade nyligen flytt undan gängvåldet i Honduras, flyttat till Florida och var på besök hos sin kusin i Long Island.

Både han kusinen befann sig i parken och föll offer för MS-13.

En annan hade kommit från Ecuador när han var tio år och hade siktet inställt på att bli DJ, han hade smugit ut från sitt hem den kvällen, även det fjärde offret kom från Ecuador.

Det fanns även en femte person på platsen, även han från Ecuador, men han lyckades undkomma.

Dagen efter massakern ringde han till minst två av offrens familjer. I ett kryptiskt meddelande sa han till en av bröderna till ett av offren: ”Jag ser din bror, han blir dödad.”

För oss som betraktar gänget från utsidan är det svårt att förstå denna lojalitet gentemot gruppen.

Men i en värld av desperation, förstörelse och flykt, att hämnas alla orätter eller att ansluta sig till en rival var inte bara viktigt, det är det enda som betyder något.

Det ökända gänget Mara Salvatrucha

Introbild – Image via Youtube

Nya artiklar