mysteriet vid Djatlovpasset
mysteriet vid Djatlovpasset
Image credit: Youtube/Vox

Det oförklarliga mysteriet vid Djatlovpasset – men vad tusan hände egentligen?

Mysteriet vid Djatlovpasset är än idag en olöst gåta, minns att jag för länge sedan läste om händelsen då nio skidåkare hittades döda under oklara omständigheter, och hur nackhåren reste.

Det var i februari 1959 som en grupp vandrare försvann i de avlägsna Uralbergen i västra Sibirien.

Gruppen, som leddes av Igor Djatlov, bestod av åtta män och två kvinnor. De flesta var studenter eller akademiker vid Uralbergens Tekniska Högskola.

Jurij Jefimovitj Judin (Юрий Ефимович Юдин), född 19 juli 1937 – lämnade expeditionen den 28:e januari på grund av sjukdom, vilket blev hans stora lycka.

En sökgrupp hittade några veckor senare gruppens tält, övergivet tillsammans med all utrustning.

Mysteriet vid Djatlovpasset – lägret när räddningsteamet kom till platsen

mysteriet vid Djatlovpasset
Unknown author / Soviet investigators, Public domain, via Wikimedia Commons

Deras frysta kroppar hittades 1500 meter bort, oförklarligt lättklädda med tanke på väderförhållandena.

En del var barfota och en del saknade handskar, vissa var bara klädda i pyjamas, vilket tyder på ett hastigt uppbrott.

Ännu konstigare, tre av vandrarna hade drabbats av ett stort inre trauma – revbensbrott samt en med krossad skalle – och två bar kläder som förorenats med radioaktiva ämnen.

En intressant sak är att personerna med krossade revben inte hade några blåmärken eller yttre skador på kroppen, vilket borde ha uppstått om någon annan bragt dem om livet.

Utredningen kunde aldrig slå fast vad som hände

mysteriet vid Djatlovpasset
Image credit: Youtube/Vox

Trots detta så valde den sovjetiska polisen att lägga ner utredningen om deras död och drog slutsatsen att en ”överväldigande kraft” var det som fick dem att fly från tältet.

Sedan dess har ett flertal teorier lagts fram, alltifrån sällsynta väderfenomen till konspirationsteorier om att det orsakats av UFO´s , i vad som kallas för mysteriet vid Djatlovpasset.

Men två trovärdiga teorier, som var och en involverar en ”överväldigande kraft”, kan äntligen förklara vad som hände den kvällen.

Det kan ha varit en lavin som låg bakom, en vetenskaplig modell från januari 2021 visar att detta var högst troligt.

En lavin i kombination med starka vindar som ackumulerade mängder av snö ovanför tältet, utlöste ett dödligt skred.

Mysteriet vid Djatlovpasset

Mysteriet vid Djatlovpasset
Merikanto, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Denna typ av lavin kan förekomma även på platser som inte är kända för lavinfaror och kan orsaka skador som överensstämmer med de som några av offren uppvisade.

Det kunde också ha varit en stark ”katabatisk vind”, en kraftfull vind som färdas nerför en bergssluttning och tar fart under tyngdkraften.

I det här scenariot kan en stark vind plötsligt nästan bli lika kraftig som en orkan.

Om detta hände natten till incidenten, skulle det kunna förklara varför de övergav tältet så snabbt, då den kraftiga vinden potentiellt skulle kunna rivit tältet.

De mystiska inre skadorna som vissa drabbats av förklaras av att de grävde ett snöhål för att skydda sig, men som kollapsade med en enorm kraft.

Båda teorierna erbjuder möjliga lösningar till vad som fick vandrarna att plötsligt överge sitt tält och varför vissa skadades så allvarligt.

I slutändan kommer dock många av frågorna förbli obesvarade, eftersom det inte fanns några överlevande.

Men det är lite märkligt, ingen av teorierna ger någon vettig förklaring till varför det fanns radioaktiva partiklar på kläderna hos två av offren, är min tanke….

Mysteriet kommer nog aldrig få en slutlig lösning