Natthäxorna flög i skydd av mörkret i enkla flygplan. De fick kämpa mot både kulor och frostskador i luften, samtidigt som de möttes av skepsis och sexuella trakasserier på marken.

Men de var så fruktade och avskydda av nazisterna att alla tyska flygplan som sköt ner en natthäxa automatiskt tilldelades den prestigefyllda Järnkorset.

natthäxorna
Från vänster till höger: Rufina Gasheva, Irina Sebrova, Nataliya Meklin, Marina Chechneva, Nadezhda Popova, Serafima Amosova-Taranenko, Evdokiya Nikulina, Evdokiya Bershanskaya chef för 588 ° Regiment, Mariya Smirnova och Evgheniya Zhigulenko. (Arkiv Olga Shirnina)

588:e nattbombs-regementet, även kända som natthäxorna var ett sovjetiskt regemente under andra världskriget, grundat av major Marina Raskova 1941.

Natthäxorna spred skräck

Natthäxorna

All personal i regementet, från piloter till mekaniker och lastare var kvinnor. Sammantaget släppte de mer än 23 000 ton bomber på nazistiska mål och genomförde drygt 20 000 uppdrag under kriget. Förlustsiffrorna var dock höga.

Tyskarna kallade dem för Nachthexen, eller ”natthäxor”, eftersom oväsendet från deras träplan liknade ljudet av en svepande kvast. ”Det här ljudet var den enda varningen som tyskarna hade.

Natthäxorna

Vid sina anfall brukade Häxorna flyga fram mot sitt mål och, vid ett visst avstånd från målet, slå av sina motorer. Därifrån gled de tyst mot sitt mål.


När fienden började kunna urskilja det visslande ljudet från vajrarna på planens vingar och insåg vad som var på väg att hända, var anfallet redan för långt gånget för att kunna avvärjas effektivt. Natthäxorna fällde sina bomber, startade motorerna och återvände hemåt.

Yekaterina Ryabova – pilot och sovjetarméns hjälte 1945

Yekaterina Ryabova
Pinterest

Po-2 passerade oftast obemärkt under nattjaktens radar, eftersom deras kanvastäckta plan gav för liten reflektion för att kunna upptäckas på radar. Dessutom flögs de vanligtvis på en så låg höjd att jaktplanens radar inte kunde fånga upp dem.

natthäxorna

De jaktplan som var utrustade med infraröda sökare kunde inte heller urskilja värmeutvecklingen från den lilla motorn (110 hk). De var i princip spöken.

Natthäxorna

Regementet använde sig vanligen, som alla nattbombare, av psykologisk krigföring. Den bestod i att målen utgjordes av läger, bakre baser, depåer och liknande anläggningar dit fienden tagit sig för att vila upp sig.

Den strategiska betydelsen av uppdragen var sällan särskilt hög, men de psykologiska effekterna av terrorns osäkerhet och ständiga oro för att bli anfallen bland axelmakternas personal var effektiv.

natthäxorna
”Vi bombade, dödade; det var en del av kriget. Vi hade en fiende framför oss och vi var tvungna att bevisa att vi var starkare och mer förberedda.” – Nadezhda Popova, vice befälhavare, 588: e

Det låg bortom vår fattningsförmåga att de sovjetiska flygare som orsakat oss sådana problem faktiskt var kvinnor. Dessa kvinnor fruktade inget. De återkom natt efter natt i sina väldigt långsamma biplan, och stundtals höll de oss alla sömnlösa.

Johannes Steinhoff, – September 1942.

Johannes Steinhof var ett av tyska Luftwaffes flygaräss under andra världskriget och dekorerad med Riddarkorset av Järnkorset med eklöv och svärd.