NeoCov
Image from Pixabay

Wuhan åter i fokus med upptäckten av NeoCov – creepy på allvar!!…

NeoCov, en ny typ av virus har upptäckts av forskare vid Wuhan University i Kina, ännu oklart hur stor risk det utgör.

Får faktiskt en otäck känsla över denna upptäckt, dels för dess dödlighet i kombination med att det är extremt smittsamt, samt att våra vacciner inte skyddar.. Kan det bli värre?

Dessutom, återigen kombon fladdermöss ,Wuhan och coronavirus, och hur kommer det sig att kinesiska forskare upptäckte det i Sydafrika?

Och som om coronaviruset och dess varianter inte var nog, har nyheten om en ny typ av virus skapat oro och rubriker.

I den senaste av en rad orosmoln så har den nya typen av coronavirus upptäckts bland fladdermöss i Sydafrika av kinesiska forskare.

Och medan forskare menar att det har en latent förmåga att mutera, säger också WHO att dess ”riskpotential” behöver belysas ytterligare.

NeoCov kan penetrera mänskliga celler på samma sätt som SARS-CoV-2, enligt forskare från Wuhan University i Kina.

NeoCov – nästa stora hot på himlen?

NeoCov
Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Det är också den närmaste släktingen till coronaviruset ”Mellanöstern respiratoriskt syndrom coronavirus,” eller (MERS-CoV) som det även kallas.

Forskarna sa att NeoCoV potentiellt besitter den kombinerade höga dödligheten av MERS-CoV (där var tredje smittad person dör) – och SARS-CoV-2 smittsamhet.

Lite av en mardröm om det muterar

Forskningsresultaten konstaterade att det nya coronaviruset utgör en risk eftersom det binder till ACE2-receptorn annorlunda än coronaviruspatogenen, skriver MSN.

Som ett resultat kan varken antikroppar eller proteinmolekyler som producerats av personer med luftvägssjukdomar eller som immuniserats skydda mot NeoCoV.

I en rapport som publicerades på bioRxiv skrev forskarna: ”Det är bara en mutation bort från att bli farligt för människor.” Studien har dock inte granskats av andra forskare.

Hur oroliga bör vi vara?

NeoCov
Image from Pixabay

Frågan om NeoCov utgör ett allvarligt hot mot människor kräver ytterligare studier, enligt ”Russian State Virology and Biotechnology Research Center”.

”Om viruset som upptäckts utgör en risk för människor kommer att kräva ytterligare studier”, sade de i ett uttalande på torsdagen.

Introbild – Image by fernando zhiminaicela from Pixabay