Världens mest unika spelkonsol ska klubbas och prisrekord väntas – en Nintendo PlayStation prototyp

Nintendo PlayStation, vilka minnen väcker inte det? Nu har en raritet kommit ut på marknaden.

Det är den enda kända prototypen av ”SNES CD-ROM” som nu ska klubbas på auktion, det spekuleras i att det kommer att slå prisrekord, som det mest dyra videospel.


Historien bakom SNES CD-ROM

Redan i slutet av 80-talet arbetade Sony med Nintendo på ett cd-rom-tillägg för SNES-konsolen, men när Nintendo förstod att det skulle ge Sony för stor makt, backade de ur dealen i sista stund.

Det ledde till att Sony PlayStation såg dagens ljus, men cirka 200 prototyper av Nintendo PlayStation tillverkades och nu kommer den enda i privat ägo att klubbas på auktion.


Ingen har någon aning om vad den kommer att gå för, men den är potentiellt värd hundratusentals dollar, särskilt om det uppstår budgivning mellan samlare eller museer.

När ägaren Terry Diebold först avslöjade att han hittat konsolen i en låda med ”skräp” så fanns det farhågor om huruvida den var äkta eller falsk, men den har nu blivit accepterad som äkta, enligt metro.

Visst minns vi Sony PlayStation

Nintendo PlayStation
Bild: Nintendo

Efter att ha ägt konsolen i flera år ska den nu säljas till högstbjudande. Inget pris har nämnts, men det kan bli det dyraste videospel i världshistorien.

För bara några år sedan betalade en person drygt 230 000 kr för en första upplaga av Super Mario Bros, i perfekt kondition.

Spelet Mario Bros blev ett av de mest framgångsrika och mest producerade videospelen genom tiderna.

Även med dessa prisjämförelser är det fortfarande omöjligt att ens gissa vad Nintendo PlayStation kommer att gå för, så vi får helt enkelt vänta och se var det landar….