Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med

Upplyftande

Nya Zeeland släpper på restriktionerna när landet nu klassas som ”virusfritt”

Nya Zeeland släpper på restriktionerna
Youtube

Nya Zeeland släpper på restriktionerna, men behåller sina stränga gränskontroller sade statsminister Jacinda Ardern, då landets hälsotjänstemän förklarade att det inte längre fanns några kända, aktiva fall av coronaviruset.

”Vi är redo,” sade Ardern på en nyhetskonferens i Wellington och tillade att Nyzeeländare hade ”förenats på enastående sätt för att krossa viruset.”

Ardern har fått stor uppmärksamhet och beröm från VHO för sin regerings inställning till viruset, med ett strikt och försiktigt tillvägagångssätt som verkar ha lönat sig.

Den 25 mars stängde hon landet i fyra veckor – vilket krävde att de flesta tvingades stanna hemma- innan hon gradvis lättade på restriktionerna.

Ett framgångsrecept

Nya Zeeland släpper på restriktionerna

Från midnatt på måndag ska Nyzeeländare bo i ett land – ”där livet känns så normalt som möjligt mitt i en global pandemi”.

Regler om fysisk distansering och begränsningar för folksamlingar skulle tas bort, sade Ardern, vilket gör att alla delar av ekonomin är öppna igen.

Nyzeeländare svarade med stort jubel på sociala medier.

”Jag vet att det är måndag och allt, men jag tror att jag korkar upp en flaska bubbel i kväll och höjer ett glas till alla människor i detta fina land.

*Ka pai Aotearoa, ”sa James Shaw, klimatförändringsminister, *en Mori-fras som betyder” bra jobbat, Nya Zeeland.”

”Tvätta händerna också …” tillade han.

Nya Zeeland släpper på restriktionerna
Photo by Fran Jacquier on Unsplash

Många såg fram emot de nya friheterna, att kunna sitta bredvid varandra på kollektivtrafiken, äta bufféer och kunna röra vid varandra igen.

Andra var mer försiktiga. ”Trots noll aktiva fall använder jag försiktighetsprincipen och går aldrig tillbaka till gymmet,” tweetade en person.

Nya Zeeland hade rapporterat drygt 200 bekräftade fall när regeringen stängde landet, och det totala antalet diagnostiserade fall av viruset överträffade aldrig 1 500.

Tjugotvå personer dog av Covid-19 i Nya Zeeland, i motsats till de tiotusentals dödsfall som forskare förutspått om restriktioner inte infördes, skriver guardian.

Nya Zeeland släpper på restriktionerna

Enligt Ardern hade Nyzeeländare ”drastiskt minskat sina förflyttningar”. Enligt Google-uppgifter hade människor stannat hemma mer än invånare i Australien, Storbritannien och USA hade.

”Jag tror att vårt kollektiva resultat talar sitt tydliga språk,” sade Ardern. ”Det var vad vårt team på fem miljoner uppoffrade för att skydda varandra för allas väl.”

Hon har regelbundet hänvisat till Nya Zeelands som ett ”team på fem miljoner” i ett försök att förena människor och uppmuntra dem att följa regerings regler för att begränsa virusets spridning.

I världen passerades 7 miljoner bekräftade fall under måndagen, enligt Johns Hopkins University, som bygger på officiella regeringsdata.

Den nuvarande siffran uppgår till 7,006,436. Minst 402 699 personer har dött i den globala pandemin hittills.

USA är det mest drabbade landet, med 1 940 468 bekräftade fall och mer än en fjärdedel av världens dödsfall, 110 1103. Det finns 15 länder med mer än 100 000 bekräftade fall.

Den sanna dödssiffran och antal fall är sannolikt mycket högre på grund av olika testhastigheter, definitioner, tidsfördröjningar och misstänkt underrapportering.

Premiärministern Jacinda Ardern

Strikta gränskontroller kommer att vara kvar för Nya Zeeland, men Ardern varnar för att hon inte hade någon tidsplan när de kan tas bort, det är landets bästa försvarslinje.

Endast Nyzeeländare och deras närmaste familjer kan komma in i landet för närvarande och måste tillbringa 14 dagar i karantän.

Hon vill inte säga att Nya Zeeland direkt har eliminerat viruset och beskrev elimineringen som ett pågående arbete.

”Vi kommer nästan helt säkert se fall här igen,” sa hon. ”Det är inte ett tecken på att vi har misslyckats, det är så ett virus fungerar.”

Nya Zeeland är nu en del av en liten grupp länder som har förklarat sig fria från Covid-19 och blev det första landet som klarade det, bland länder som har haft mer än 1 000 bekräftade fall.

Nya Zeeland
Landet är nu fritt från COVID 19. Photo by Kyle Roxas from Pexels

Den lilla europeiska nationen Montenegro rapporterade att de inte längre hade några aktiva fall av viruset den 25 maj, Fiji följde efter den 5 juni och Färöarna sade samma sak den 9 maj.

Den sista personen i Nya Zeeland som hade Covid-19 var en kvinna i 50-årsåldern, som bodde i Auckland.

På måndagen hade hon rapporterat 48 timmar utan symptom och ansågs nu frisk.

Ardern frågade hur hon reagerade på nyheterna. ”Jag dansade lite,” sade hon

Spana även in dessa

Hundar

En fransk bulldogg med en fartfylld morgonrutin har förbluffat och charmat folk på TikTok till max, och visst rycks man med i deras härliga...

Blandat

Nu till corona i Vietnam. Ett land som fram till förra veckan inte registrerat ett enda dödsfall i COVID-19, har plötsligt fått en våg...

Upplyftande

Den libanesiska studenten Chadi Haddad åkte till det närliggande Saint George-sjukhuset i Beirut. Mitt bland alla frivilliga som rensade bland spillrorna började han spela...

Blandat

Hur upphör egentligen en pandemi, vad får den att klinga av och försvinna helt? I dessa tider är det tiotusenkronorsfrågan på hur och när...