Olenegorsky Gornyak
Youtube

Ukrainsk drönare slår ut ryska skeppet ”Olenegorsky Gornyak” – hur illa är det? …

Mycket pekar på att krigsfartyget Olenegorsky Gornyak i Norra flottan har skadats svårt, sedan drönare attackerat fartyget.

Olenegorsky Gornyak är ett av tre landstigningsfartyg som flyttats till Svarta havet sedan Ryssland startade sin fullskaliga invasion.

Norra flottan (ryska: Северный флот, Severnyy flot) är den ryska marinens flotta som är baserad vid Kolahalvön och Vita havet.

Även om Ryssland hävdade i fredags (4 augusti) att man stoppat en drönarattack mot flottbasen, så skvallrar videor om det motsatta.

Örlogsfartyget ”Olenegorsky Gornyak”

Den visar ögonblicket när en drönare träffar ett ryskt fartyg nära hamnen i Novorossijsk, och explosioner har hörts över natten.

Även nyhetsbyrån Reuters rapporterade med hänvisning till källor att ett ryskt krigsfartyg skadats allvarligt i attacken.

Videon har delats av en källa vid Ukrainas säkerhetstjänst. I videon syns en drönare som närmar sig det ryska fartyget.

Fartyget var enligt uppgift konstruerat för att bära utrustning och personal för landstigningar, skriver Barents Observer.

Med kraftig slagsida

Olenegorsky Gornyak
Youtube

Örlogsfartyget hade cirka 100 ryska militärer ombord när det attackerades av en drönare, som bar 450 kg TNT.

Det ryska försvarsministeriet har inte kommenterat skadorna på Olenegorsky Gornyak.

Tvärtom lyder ett uttalande från departementet att två attackerande drönare upptäcktes och eliminerades..

Men enligt källan tvingades ett stort örlogsfartyg bogseras i land då det inte kunde röra sig av egen kraft efter att ha skadats.