Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Här är ALLA Olympiastadion genom historien från de olympiska sommarspelen

olympiastadion genom historien
Pexels

Minns du alla Olympiastadion genom historien, eller minns och minns, snarare kan du namnet på alla dessa olika olympiastadion.

Om inte så följer här en lista över dessa gigantiska byggnader genom historien, från olympiastadion ”Panathenaic Stadium” som användes 1896 till ”Los Angeles Memorial Coliseum” som ska används 2028.

En olympisk stadion är platsen för öppnings- och avslutningsceremonierna. Många, men inte alla innehåller faktiskt orden Olympic Stadium som en del av deras namn.

T ex användes namnet ”Stockholm Olympic Stadium” vid 1912 års spel, men i dagligt tal används namnet Stockholms stadion.

Den svenska ansökan om att få arrangera spelen var väl underbyggd och föll (IOK) i smaken, och den 28 maj 1909 utsågs Stockholm enhälligt av IOK till att arrangera spelen 1912, men Stockholm hade då ingen större idrottsarena.

Under åren 1910–1912 byggdes därför Stockholms stadion, som blev huvudarena till de 5:e Olympiska spelen.

Stadion är en av de äldsta olympiaarenor som fortfarande används för idrottsändamål. På Stockholms stadion har ett 80-tal världsrekord satts i friidrott.

Stockholms stadion var arena för VM i ishockey 1949, Olympiska ryttarspelen 1956, EM i friidrott 1958 och VM i ridsport 1990. Svenska flaggans dag firades i många år på Stadion

En Olympiastadion kan också kallas en multifunktionsarena som är värd för olympiska sporter. När det gäller olympiska sommarspel, hålls friidrottstävlingar och fotbollsfinalen traditionellt på just Olympiastadion.

Samtliga Olympiastadion genom historien

Introbild – Photo by sergio souza from Pexels

Spana även in dessa

Blandat

Nu till företaget Subway och de konstigaste beställningar som kunder kommit med, och vissa önskemål är faktiskt hårresande. I Sverige finns det 174 restauranger,...

Retro

Kickar igång kvällen med bilder från svunna tider, en tidsresa som tar oss till en tid där byggnaderna nu förfallit och bär på en...

Blandat

Vem uppfann ”Rysk Roulette” – och hur vanligt var det i forna tider och hur ser det ut idag, det ska vi kika närmare...

Livet

Snubben älskade Budweiser så mycket att han valde att dekorera hela huset med de tomma burkarna, det enda stället som inte fick en ”Budweiser-styling”...