omikron återinfektera
Image from Pixabay

Omikron – hela 16 gånger mer effektiv på att återinfektera än delta….

Omikron har en mycket större förmåga att återinfektera personer, enligt ny data från Storbritannien, skriver ABC 10 News.

Dessutom spökar varianten stealth omikron, den så kallade BA.2 som bär på några genetiska mutationer som inte återfinns i den ursprungliga linjen av omikron.

Varianten ”stealth omicron” skapar viss oro

omikron återinfektera
Image by mohamed Hassan from Pixabay

BA.2 har en specifik genetisk egenskap som gör det svårare att spåra den med PCR-tester, därför har det fått smeknamnet ”stealth omicron”.

Hittills har stammen upptäckts i 40 länder, inklusive USA. Generellt förefaller BA.2 för närvarande vara vanligare i Asien och Europa än på andra kontinenter, skriver livescience.

”Forskning kring egenskaperna hos BA. 2, inklusive immunflykt samt virulens, bör prioriteras oberoende (och jämförelsevis) till den ursprungliga stammen BA. 1”, säger WHO.

BA.2 har hittills upptäckts i 40 länder

omikron återinfektera
Image from Pixabay

Eftersom BA.2 ökar över hela världen rekommenderar nu WHO myndigheter att studera hur den skiljer sig från den ursprungliga varianten.

Häromdagen publicerade jag en artikel om hur omikron överlever extremt länge på hud och plastytor, så vad väntar runt hörnet?

Viruset känns nästan som ett intelligent AI virus, man kan inte undgå känslan av att det hela tiden ligger några steg före oss.

Omikron -16 gånger mer effektiv på att återinfektera

Introbild – Image by Gerd Altmann from Pixabay