Omikrons nya undervarianter BA.4 och BA.5
Image from Pixabay

Omikrons nya undervarianter BA.4 och BA.5 lurar sannolikt vaccin och immunitet……

Omikrons nya undervarianter BA.4 och BA.5, upptäckta av sydafrikanska forskare denna månad, rundar troligen vacciner och immunitet från tidigare infektioner.

Detta enligt den sydafrikanska professorn Tulio de Oliveira som producerade en studie på stammarna, rapporterar straitstimes.

Underlinjerna BA.4 och BA.5 verkar vara mer smittsamma än den tidigare BA.2-linjen, som i sig var mer smittsam än den ursprungliga omikron-varianten, sa han.

Omikrons nya undervarianter BA.4 och BA.5

Omikrons nya undervarianter BA.4 och BA.5
Image from Pixabay

”Då nästan alla sydafrikaner antingen vaccinerats eller haft en tidigare infektion så borde vi inte se en ökning”.

”Så den uppåtgående kurvan av nya fall pekar på att de rundar kroppens försvar, snarare än att bara vara mer smittsamma”, sa de Oliveira.

Det finns ”mutationer i underlinjerna som gör att viruset kan runda kroppens immunitet”, sa han.

”Vi räknar med att det kan orsaka återinfektioner och kringgå vissa vacciner, eftersom det är det enda sättet som ökningen kan förklaras på.

I Sydafrika har uppskattningsvis drygt 90 procent av befolkningen en god nivå av immunitet,” så vi borde inte se någon ökning”.

Kamp mot klockan

Sydafrika ses som en viktigt indikator på hur de nya underlinjerna sannolikt kommer att slå mot resten av världen.

Sydafrikanska och botswanska forskare upptäckte omikron i november, och Sydafrika var det första landet som drabbades hårt av den nya varianten.

De nya underlinjerna står för cirka 70 procent av nya coronavirusfall i Sydafrika, sa de Oliveira i en serie Twitter-inlägg.

”Vårt huvudscenario för BA.4 och BA.5 är att vi kommer att se ett ökat antal smittade, men att det inte kommer att leda till stora sjukhusinläggningar eller dödsfall”, sa han.

Underlinjerna har upptäckts i sju av Sydafrikas nio provinser och 20 länder över hela världen.

Introbild – Image by Gerd Altmann from Pixabay