Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Tänds den orange pricken på din iPhone – ja då är det någon som tjuvlyssnar

orange pricken på iPhone
Pixabay

Börjar den orange pricken på din iPhone plötsligt lysa, då bör du vara uppmärksam, kort så betyder det att du är avlyssnad.

Jag tror att de flesta känner en viss oro över att någon app man installerat på sin mobil inte är vad den utger sig för att vara, att den jobbar med ”andra saker” i bakgrunden utan vår vetskap.

Men i den senaste iPhone-uppdateringen har Apple nu lagt till en ”varning” som varnar när din mikrofon eller kamera aktiveras. Det betyder att om någon app spelar in dig i hemlighet så får du reda på det.

I iOS 14 lyser en orange punkt i skärmens övre högra hörn när mikrofonen – eller kameran – aktiveras.

Den orange pricken på din iPhone som varnar för otillbörlig avlyssning

orange varningslampan på iPhone
Tänds lampan bör du se över dina appar. Credit: Apple

”Sekretess är en grundläggande mänsklig rättighet och utgör kärnan i allt vi gör”, förklarade Apple.

”Det är därför vi med iOS 14 ger dig mer kontroll över de data du delar och bättre insyn i hur de används”.

”En indikator visas högst upp på skärmen när en app använder din mikrofon eller kamera. Och i telefonens kontrollcenter kan du se om en app har använt dem nyligen.”

Men det finns fler sekretessändringar som lagts till i iOS 14. Till exempel kan du nu dela en ungefärlig plats med en app – snarare än din exakta plats.

Det betyder att en app till exempel kan visa dig närliggande butiker utan att veta exakt var du bor. Rädslan för att appar spionerar på dig har funnits i flera år, skriver SUN.

Många Facebook-användare säger att de tror sig varit avlyssnade, de har pratat om ett ämne och sedan visas relaterade annonser om just det ämnet i appen strax efter.

Användarna hävdar att de aldrig sökt efter det här innehållet förut, och den enda rimliga förklaringen är att de varit avlyssnade.

Många användare tror att Facebook använder din telefons mikrofon för att avlyssna dina konversationer för att bättre kunna rikta annonser. Men stämmer det?

Facebook har varit mycket tydliga med detta och säger med bestämdhet att de inte tjuvlyssnar på sina användare.

Introbild – Image by Pexels from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

En grupp före detta inbrottstjuvar avslöjar platserna de först skulle genomsöka, och berättar även var de själva skulle gömma sina ägodelar för att försvåra...

Blandat

Aeroflot Flight 1492 skulle flyga från Moskva till Murmansk, men det hela slutade i katastrof. Minns faktiskt inte så mycket om denna flygolycka, och...

Blandat

Nu till företaget Subway och de konstigaste beställningar som kunder kommit med, och vissa önskemål är faktiskt hårresande. I Sverige finns det 174 restauranger,...

Blandat

Vem uppfann ”Rysk Roulette” – och hur vanligt var det i forna tider och hur ser det ut idag, det ska vi kika närmare...