Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Övriga

Det är sant att orangutangen Sandra tvättar händerna – men ändå INTE

orangutangen tvättar händerna
Youtube

Filmen där orangutangen tvättar händerna har spridit sig som värsta löpelden på sociala medier. Men av ren och skär okunskap, eller för att få likes, så har den framställts utifrån helt felaktiga data.

Det har presenterats som en gullig story med följande påstående: ”Orangutangen Sandra började tvätta händerna när hon märkte att djurskötare gjorde det under COVID-19-pandemin.”

Ett felaktigt påstående som fått 270 K gilla markeringar – social media i ett nötskal

Men det stämmer inte alls…. Det är så lätt att bli fartblind på social medier, och personligen anser jag att alltför få ifrågasätter länkar folk delar, själv ifrågasatte jag häromdagen en delning om hysterin kring corona och frågade hur vi borde gjort i stället.

Fick inget svar….Så typiskt den personen. Dela något utan att stå för det eller veta vad man ”de facto” delar. Det som gjorde mig extra frustrerad var att länken gick till en lokaltidning, där man var tvungen att vara prenumerant för att ta del av innehållet.

Har själv ibland även på denna sida svårt att inte bli lurad, försöker alltid dubbelkolla saker innan jag låter artiklar gå online, men då redaktionen är extremt liten ( läs jag ), så är det svårt att hinna med allt. Men nu tillbaka till videon.

Den 1 april 2020 cirkulerade en kort video som förmodligen visar en orangutang vid namn Sandra som tvättade händerna på sociala medier tillsammans med påståendet att apan hade lärt sig detta efter att ha sett hur djurskötare tvättat händerna under COVID-19 pandemin:

Orangutangen Sandra tvättar händerna fast ändå INTE

Det är en äkta video av en orangutang som tvättar olika föremål i ett badkar. Men den här videon togs emellertid inte under 2020-pandemin.

Det spelades in den 12 november 2019 (långt innan COVID-19 spreds i USA) vid ”Center for Great Apes” i Wauchula, Florida.

Videon publicerades ursprungligen på deras Facebook-sida tillsammans med följande bildtext:

Sandra får dagligen leka med vatten och gillar att tvätta saker – hennes leksaker, hennes omgivningar och händerna! Sandra älskar att hålla rent! #orangutancaringweek #cleanhands #bubblesarest

Kolla även in dessa

Övriga

Att kärleken är universell är inte direkt dagens nyhetsflash, men visst blir man rörd av att se hur åsnan verkar uppskatta att ägaren är...

Blandat

Är det så att coronaviruset slår hårdare mot svarta människor? I hela USA dör svarta människor från Covid-19 i oproportionerligt höga tal. Det finns...

Blandat

Låt oss gräva oss ner under New York och se vad vi hittar. Jo där återfinns all den ”hemliga” infrastrukturen som håller staden flytande,...

Blandat

Har tidigare skrivit om hur illa kombon är mellan högerpopulistiska ledare och en pandemi. Varje gång man loggar in på Facebook så dyker alltid...