Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

Sju överraskande saker som du troligtvis inte visste om nazisterna ***

överraskande saker om nazisterna
Bild: Wikipedia

Nu till överraskande saker om nazisterna. Varje historia bär på små anekdoter som sällan lyfts fram, så gäller även för det mörka Nazityskland.

Nazityskland, officiellt Tyska Riket , är den vanliga benämningen på Tyskland då landet leddes av Adolf Hitler och Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP) från 1933 till 1945. Även kallat Tredje Riket.

Den 30 januari 1933 utnämndes Adolf Hitler till tysk rikskansler. Trots att han först ledde en koalitionsregering eliminerade han snabbt sin regeringspartner.

Överraskande saker om nazisterna

Överraskande saker om nazisterna
överraskande saker om nazisterna. Getty Images

Vid denna tid var de tyska nationella gränserna fortfarande de som fastställts i fredsfördraget i Versailles (1919) mellan Tyskland och de allierade i slutet av första världskriget (1914–1918).

1 Nazi-ubåt flydde till Sydamerika

De tyska ubåtarna U-530 och U-977 vägrade kapitulera när Berlin föll i maj 1945. I stället stannade de under havsytan och satte kurs mot Sydamerika, där de anlände till Argentina två månader senare.

Detta ledde till konspirationsteorier om att de hade transporterat flyende nazistiska ledare (inklusive Adolf Hitler) och/eller nazistguld till Sydamerika.

Några månader senare hävdade dock en argentinsk journalist att han sett en polisrapport om att U-530 hade släppt av en tysk officerare och en civilist vid kusten, innan ubåten upptäcktes av myndigheterna.

U 977

 Nazi-ubåt flydde till Sydamerika

Vilka dessa två personerna var är fortfarande oklart ,skriver varldenshistoria

2 Narkotika förvandlade soldater till supersoldater

År 1944 utvecklade tyska vetenskapsmän det narkotiska ämnet D-IX, som baserades på kokain och metamfetamin.

Försök visade att soldater som tog D-IX kunde marschera 90 kilometer med full packning utan att bli trötta, det var en superdrog.

Forskaren som återupptäckte detta projekt, Wolf Kemper, sa att ”syftet var att använda D-IX för att omdefiniera gränserna för mänsklig uthållighet.”

Arméledningen var naturligtvis exalterade över resultaten och ville förse soldaterna med drogen, men kriget slutade innan D-IX kunde sättas i massproduktion.

3 Homosexulla tvingades till heterosex

Nazisterna betraktade homosexualitet som en sjukdom och homosexuella placerades i koncentrationsläger tillsammans med andra oönskade grupper.

I lägren försökte nazisterna ”bota” homosexualitet genom att tvinga homosexuella män att ha sex med kvinnliga sexslavar i speciella lägerbordeller.

Enligt Heinz Heger, en österrikisk homosexuell som sattes i koncentrationsläger på grund av homosexualitet, kom ordern direkt från SS-chefen Heinrich Himmler.

Heinrich Himmler

Heinrich Himmler
SS-chefen Heinrich Himmler försökte bota homosexuella

Om homosexuella skickades till Himmlers koncentrationsläger Auschwitz välkomnades de av skylten ”Arbeit macht Frei” (arbete gör dig fri).

4 Moskva skulle förvandlas till en sjö

Den polske författaren Oscar Pinkus skriver i sin bok ”The War Aims and Strategies of Adolf Hitler” att Führern var besatt av tanken på att utplåna Moskva.

Under invasionen av Sovjetunionen 1941 beslöt Hitler därför att staden skulle belägras och man skulle svälta ihjäl stadens fyra miljonerna invånare.

Moskva skulle utplånas

Moskva

Vid en senare tidpunkt skulle Moskva översvämmas och förvandlas till en konstgjord sjö.

5 Det var nära att det lutande tornet i Pisa förstördes

Under andra världskriget använde tyskarna det lutande tornet i Pisa som observationspost under de allierades framryckning 1944.

När amerikanerna fick reda på detta så beslöt de att bomba sönder det legendariska tornet.

Det berömda tornet var nära att bombas

lutande tornet i Pisa
Shutterstock

Men översergeant Leon Weckstein, som fick i uppgift att koordinera artilleriattacken, blev så hänförd av tornets skönhet att han avbröt attacken.

Det lutande tornet är 56,6 meter högt i ena sidan, men endast 55,8 i den andra. Trots det står tornet fortfarande efter åtskilliga krig och ett sankt underlag, och är en populär turistattraktion.

6 Nazi-officer räddade judar

Under andra världskriget var den tyske officeren Wilm Hosenfeld utstationerad i Warszawa, där han räddade ett stort antal judar från döden genom att gömma dem för sina landsmän.

Wilm Hosenfeld räddade judar

Wilm Hosenfeld

I januari 1945 tillfångatogs han av ryssarna och skickades i arbetsläger. Efter kriget försökte många av de judar som han hade hjälpt få honom befriad, men ryssarna gav inte med sig.

I stället dömdes Hosenfeld 1950 till 25 års straffarbete och han avled av okända orsaker två år senare – troligen till följd av tortyr.

7 Hitler och Göring älskade djur

Både Hitler och flera av hans närmaste var vegetarianer. När nazisterna kom till makten 1933, instiftade de genast en omfattande djurrättslag, som bestraffade vanskötsel av djur hårt.

”I det nya riket ska djurmisshandel inte vara tillåtet”, konstaterade Hitler, som också införde stränga lagar för jakt och djurförsök.

Älskade djur

Hitler och Göring älskade djur

Hitlers ställföreträdare, Hermann Göring, slog i augusti 1933 fast i en radiointervju att tyskar som ”fortfarande tror att de kan fortsätta med att behandla djur som levande egendom” skulle skickas till koncentrationsläger.

Samme Göring införde även strikta regler för bland annat skoning av hästar och påstås ha skickat en fiskare till koncentrationsläger för att ha använt en groda som agn.

Hitler älskade djur, men han var lat i skolan och ett fiasko som konstnär. I åratal levde Adolf Hitler i en dagdröm, innan han upptäckte sin begåvning som demagog.

Kolla även in dessa

Blandat

Det florerar åtskilligt med falska rykten om coronaviruset, där det ena är värre än det andra. Har som policy att när jag publicerar något...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

I det hårt drabbade Rio de Janeiro ligger döda kroppar kvar på gatorna uppemot 30 timmar innan de förs bort. Valnir da Silva dog...

Blandat

Vet inte direkt om voodoo-präster är mitt primära val om jag en dag skulle insjukna i corona, det känns helt enkelt lite för mycket...