pandemi X
Image from Pixabay

Dödlig ”Pandemi X” väntar runt hörnet – ”alla tecken pekar fel”, enl expert …

Enligt en framstående expert så väntar pandemi X runt hörnet, något som kan komma att skörda miljontals liv.

Europa kan drabbas av en ny och förödande mördarsjukdom vilken dag som helst, det är bara en tidsfråga.

Det säger Mark Woolhouse, professor i epidemiologi av infektionssjukdomar vid ”University of Edinburgh.”

Hotet om okända virus som kan överföras till människor och potentiellt orsaka utbredda epidemier kallas för ”sjukdom X” av WHO.

Förra året varnade de för att nästa pandemi kan vara i storleksordningen motsvarande digerdöden, där uppskattningsvis 75 miljoner människor dog.

Larmet kommer efter att polio har hittats i avloppsvatten i London och det finns vissa tecken på att det spridits till ett litet antal människor.

Experter från ”UK Health Security Agency” tror att en resenär – troligen från Pakistan, Afghanistan eller Nigeria – spridit viruset via sin avföring.

Och Storbritannien har också sett fall av fågelinfluensa, lassafeber, Krim- Kongo hemorragisk feber, akut hepatit och apkoppor i år.

Prof Woolhouse tror att alla dessa infektioner är ett tydligt tecken på vad som komma skall, skriver SUN.

Han sa till The Telegraph: ”Det finns ett namn för det vi ser för tillfället i Storbritannien och på andra håll, det kallas chatter.

”Det är en term som antiterroristenheter använder för att beskriva hur små händelser leder till något större vid horisonten…

Och infektionssjukdomar fungerar ungefär på exakt samma sätt”, säger han.

Nästa pandemi X är runt hörnet

pandemi X
Image from Pixabay

Forskare tror att nästa pandemi sannolikt orsakas av ”zoonotiska” sjukdomar – när infektioner hoppar från djur till människor.

Av de 1,67 miljoner okända virusen på planeten kan upp till 827 000 av dessa ha förmågan att infektera människor från djur, enligt EcoHealth Alliance.

Och med en ökande befolkning som tränger längre in i djurmiljöer, då ökar också risken för överföring av sjukdomar till människor.

Mardrömsscenariot är att en av dessa nya sjukdomar, eller en stam av en äldre, dyker upp som är både mycket smittsam och mycket dödlig.

Det skulle göra att den snabbt sprider sig och dödar miljoner innan världen kan vidta åtgärder.

Prof Woolhouse fortsätter: ”Det tidiga 2000-talet har varit en perfekt storm för nya infektionssjukdomar, och allt pekar mot fler och fler utbrott.

”Och det som driver utbrotten blir faktiskt värre, och inte bättre, med tiden.”

Introbild – Image by PIRO4D from Pixabay