Följ sidan även här

Sök bland alla artiklar

Blandat

En visuell tidslinje som listar alla pandemier genom historien

pandemier genom historien
Pexels

Dags för alla pandemier genom historien. Ända sedan urminnes tider har infektionssjukdomar följt oss i hasorna och orsakat död och kaos.

Även om vi nått stora framsteg inom medicin och teknik, så fortsätter infektionssjukdomar ständigt att utvecklas och hota vår existens.

En pandemi (av grekiska pandemias, ”hela folket”), förr farsot, är en epidemi som får spridning över stora delar av världen och drabbar många individer.

Begreppet används även om epidemier som drabbar jordbruket, där boskap, grödor, fiskar, träd eller andra organismer smittas.

Socialstyrelsen har definierat pandemi enligt följande: En pandemi är när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land. Drabbas bara ett enskilt land talar man istället om en epidemi.

En epidemi kategoriseras inte som pandemi om den inte kontinuerligt infekterar många människor.

Det räcker alltså inte att en epidemi är spridd över stora delar av världen och orsakar många dödsfall – den måste även vara smittsam.

En epidemi som förekommer och sprids hos en begränsad grupp av människor eller geografiskt område, eller där antalet drabbade är på en jämn och konstant nivå, definieras som en endemi.

När pandemier slår till

pandemier genom historien
Photo by Manuel on Unsplash

Några som tog fasta på alla dessa pandemier var ”Visual Capitalist” – som skapade denna tidslinje där de listar några av historiens mest dödliga pandemier.

På deras webbplats kan du hitta mer information tillsammans med de källor de använde för att skapa denna intressanta karta.

Pandemier genom historien

Pandemier genom historien
Klicka på bilden för större format! Via visualcapitalist

Introbild – Photo by zydeaosika from Pexels

Spana även in dessa

Blandat

Visst minns man U 137, även om man bara var tonåring på den tiden, fast känslan av att det kunde sluta riktigt illa bet...

Blandat

Flaskmatade spädbarn kan få i sig miljontals bitar av mikroplaster, visar nu ny forskning som belyser överflödet av plast i våra livsmedelsprodukter. Människor får...

Livet

En Instagrammodell med världens kinder hävdar att de fortfarande är ”för små”, och man blir ju ganska mörkrädd när man ser hur Instagram får...

Blandat

En grupp före detta inbrottstjuvar avslöjar platserna de först skulle genomsöka, och berättar även var de själva skulle gömma sina ägodelar för att försvåra...