Peresvet och Zadira
Youtube

”Peresvet” och ”Zadira” – Rysslands nya fruktade supervapen i Ukraina….

Peresvet och Zadira, låter som två karaktärer hämtade från en rysk bokklassiker, men det handlar om ett fruktat supervapen.

Alltmedan västvärlden fortsätter att skicka vapen och ekonomiskt bistånd till Ukraina, väljer Ryssland att placera ut sina två ”state-of-the-art” vapensystem.

Det handlar om avancerade laservapensystem där ”Peresvet” och ”Zadira” ska slå ut drönare.

Tillkännagivandet gjordes av vice premiärministern och ansvarig för militär utveckling, Yury Borisov, på torsdagen.

Laserkanonen Peresvet

Peresvet och Zadira
Image: Russian Ministry of Defence. Peresvet lasersystem

Han sa att ännu mer kraftfulla laserbaserade vapen som kan förstöra Ukrainas mål testas och sätts in i kriget, enligt Reuters.

Han beskriver lasrarnas effektivitet och citerade ett nyligen genomfört test där Zadira brände en drönare mer än fem kilometer bort på några sekunder.

”Om Peresvet förblindar, så leder den nya generationen laservapen till en fysisk förstörelse av målet – termisk förstörelse, de brinner upp”, citerade Reuters.

Han kallade ”Zadira” för ett mer kraftfullt laservapen än vad Peresvet är.

Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avfärdade påståendena och drog paralleller till Nazitysklands ”så kallade supervapen” som skulle vända på krigslyckan i andra världskriget.”

”Ju tydligare det blev att de inte hade någon chans i kriget, desto mer propaganda cirkulerade om ett supervapen som skulle garantera en vändpunkt”, sa han i ett tal sent på kvällen.

Vad vet vi om de två laservapnen Peresvet och Zadira?

1) Den ryske ledaren Vladimir Putin presenterade en rad nya och dödliga vapen under 2018, bland annat ett nytt lasersystem.

2) Lite är känt om detaljerna om den nya lasern. Putin nämnde då Peresvet, uppkallad efter en medeltida ortodox krigarmunk Alexander Peresvet som dog i strid.

3) Borisov sa att Peresvet redan var vid utplacerad och att den kunde slå ut satelliter upp till 1 500 km över jorden.

4) På frågan om sådana vapen användes i Ukraina, sa Borisov: ”Ja. De första prototyperna används redan där.” Han sa att vapnet hette ”Zadira”.

5) Även om det inte finns någon offentlig information tillgänglig om Zadira, sa ryska medier 2017 att det statliga kärnkraftsföretaget Rosatom hjälpte till att utveckla lasern för att skapa vapenbaserade nya fysiska principer.