Peter den store
Youtube

Kommer Putin skrota flaggskeppet ”Peter den store” – ryska flottans kronjuvel …

Ryssland kan tvingas skicka slagkryssaren ”Peter den store” – det största atomdrivna militära fartyget i världen – till skroten.

Beslutet är det senaste i raden som Moskva tagit för att förnya sin åldrande flotta, inklusive hangarfartyget Admiral Kuznetsov, som kantats av problem och fattat eld flera gånger.

Flaggskeppet Peter den store ”Pyotr Velikiy”

Peter den store
Youtube

Peter den store, uppkallad efter Rysslands första kejsare, lanserades 1998 som flaggskepp för den ryska flottan efter årtionden av planering och byggnad.

Det är Rysslands största atomdrivna krigsfartyg och Putins kronjuvel, och ett av de största operativa krigsfartygen i världen som inte är ett hangarfartyg.

Fartyget är tungt bestyckat med både kraftfulla sjömålsrobotar, luftvärnsrobotar, luftvärnskanoner och artilleri.

Kan komma att skrotas

Pyotr Velikiy (på ryska), förväntas ersättas av en annan kryssare, Amiral Nakhimov, som genomgår reparationer och modernisering, skriver newsweek.

Ryska nyhetsbyrån TASS citerade en källa inom marinen som medgav: ”Frågan om att ta ”Pyotr Veliky” ur tjänst undersöks för närvarande.

”Det ser ut som att erfarenheten av att bygga om och modernisera systerfartyget Admiral Nakhimov har visat hur kostsamt det blir.”

Ryska flottans kronjuvel Pyotr Velikiy

Istället kommer namnet sannolikt att ärvas av en strategisk atomdriven ubåt nästa år, rapporterade TASS.

Kryssaren togs i bruk för ett kvarts sekel sedan, men är kanske på väg till skroten om nu TASS källa är korrekt vill säga.