Idag är psykisk ohälsa en av vår tids största utmaningar, hur får vi bukt med den? Allt fler drabbas och det kryper ner i åldrarna.

Vad är orsaken, personligen tror jag det är social media och alla dessa ständiga val man tvingas göra.

Den stora boven är nog mobilen, ständigt påpassad och ständigt uppkopplad, samt den alltmer komplexa tillvaron där t.o.m en sådan enkel sak att köpa en ny glödlampa har blivit krångligt…

De flesta av oss kan inte ens föreställa oss känslan, vi kollar av hemmet lite snabbt, har katten mat och vatten, är snusdosan med etc, sedan går vi bara ut, men så är inte fallet med de som lider av svår psykisk ohälsa.

Livet med psykisk ohälsa

Livet med psykisk ohälsa

Alla har vi dagar då vi inte ”orkar” gå ut och integrera med andra, vi vill bara tillbringa en slö dag framför teveapparaten, man känner sig bortkopplad.

Men vad händer om världen utanför ter sig så läskig att en dag blir till en månad eller ett år?


Vi ser aldrig personerna som väljer att stanna hemma på grund av psykiska problem. En av alla dessa människor som drabbats är Pete, som berättade för shortlist om en tillvaro som var nattsvart.

En tillvaro som var nattsvart med psykisk ohälsa

psykisk ohälsa

Jag var tvungen att be familjen handla mat … Jag skulle hellre svälta ihjäl än att gå ut”

”Mitt hem var som en gigantisk supercell som inte kunde penetreras”, säger Pete, som diagnostiserades med paranoid schizofreni 2010. ”Det fanns en säkerhetsbarriär mellan mig och folk utanför.”

Ugglar inomhus och vågar inte gå ut

ugglar inomhus och vågar inte gå ut

Pete hör röster, vilket ibland gjort honom alltför rädd för att gå ut. ”Rösterna sa att folk hörde vad jag tänkte”, förklarar han. ”Jag tänkte att när de hör vad jag tänker så skulle de racka ner på mig, och attackera mig fysiskt och verbalt”.

”Jag kunde bokstavligen inte lämna huset för rädslan av vad som skulle hända. Jag öppnade inte ytterdörren om jag inte visste vem det var som kom.”

För Pete var det svårt att få hjälp under denna period. Han slutade att delta i sin lokala grupp ”Hearing Voices”, som var viktigt för hans välbefinnande.

Agorafobi

Agorafobi

Pete hade dock tur som hade vänner och familj som stöttade honom, han fick även stöd från sin lokala kyrka, även om rösterna gjorde honom misstänksam mot dem.

”Petes paranoia varade i flera månader i taget, men han känner sig bättre nu. ”Jag fruktar tanken på att den en dag kommer tillbaka.”

Agorafobi

Agorafobi

Även om Petes upplevelser var extrema, känner många människor en intensiv panik och rädsla vid tanken på att vistas offentligt. Det kallas för agorafobi.

Det är en allmän missuppfattning att personer som lider av agorafobi enbart är rädda för öppna platser. så kallad torgskräck.

Det innefattar även offentliga platser med mycket folk, speciellt trängsel är ångestskapande..

Villkoren listades för första gången 1871 av psykologen Carl Otto Westphal.

En av hans patienter fick hjärtklappning när han skulle åka buss, besöka en teater eller bara gå längs en gata. Några av hans patienter tog till flaskan för att komma över sin rädsla och panik.