Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Hundar

Ny studie visar att puberteten gör hundar mer känslomässiga – precis som hos tonåringar

Puberteten gör hundar mer känslomässiga
suefeldberg/iStock.com

Nya rön hävdar att puberteten gör hundar mer känslomässiga, när känslor och hormoner far kors och tvärs, precis samma sak som händer med tonåringar.

Alla minns nog puberteten, det var då en massa konstiga saker hände med ens kropp, och rösten blev helt annorlunda, och humörsvängningarna tog sig ibland helt galna uttryck.

Och det verkar som att detta även drabbar hundar då de lämnar valptiden och övergår till att bli ”tonårshundar”.

Forskarna säger att hundarna blir mindre benägna att lyssna på kommandon från ägaren, men likheterna slutar inte bara där, det var också svårare att träna hundar som var i puberteten.

Puberteten gör hundar mer känslomässiga

puberteten gör hundar mer känslomässiga

Forskarna fann också att hundar ofta betedde sig ”utmanande” för att testa styrkan i förhållandet till sin ägare om de känner sig osäkra på banden de har med dem.

Dr Lucy Asher vid ”Precision Animal Science” berättade för The Guardian att – t.ex tonåringar som har en svajig relation till sina föräldrar är mer konfliktbenägna gentemot dem, så är det även här ”samma fynd som vi fått mellan hundar och dess ägare.

Studien, som publicerades i tidskriften Biology Letters, är den första som påvisat ett bevis på ungdomligt beteende hos hundar.

De studerade ”tonårshundarna” genom att titta på beteenden hos schäfrar, golden retrievers, labradorer eller korsningar av dessa raser.

De studerade hur hundarna löd till kommandon som ”sitt” i olika åldrar, samt de bad hundägarna att betygssätta hundarnas ”träningsförmåga”.

Blir mindre benägna att lyda på kommandon

puberteten gör hundar mer känslomässiga

Asher och hennes kollegor jämförde sedan resultaten vid fem månaders ålder – före tonåren – och åtta månader – under tonåren.

Asher säger: ”De är nästan dubbelt så stor risk att de ignorerar kommandot ”sitt” när de är åtta månader jämfört med när de är fem månader.

Vidare visade vissa hundar tecken på separationsångest vid omkring åtta månaders ålder, där vissa fick skakningar när de lämnades ensamma, skriver unilad.

Asher hoppas att dessa upptäckter kommer att hjälpa ägare att få en bättre förståelse för sina hundar, särskilt då det kan vara en väldigt sårbar tid för hundar.

Hon sade i ett uttalande:

Detta är en mycket viktig tid i hundens liv. Det är då hundar ofta lämnas bort eftersom de inte längre är en söt liten valp, och plötsligt tycker ägarna att de blivit jobbiga och de inte längre kan kontrollera dem eller träna dem.

De blir stingsliga som tonåringar

puberteten gör hundar mer känslomässiga
Getty

Men precis som med mänskliga tonårsbarn så måste ägarna vara medvetna om att deras hund går igenom denna fas och att den kommer att passera.

Asher sa att det är ”väldigt viktigt” att ägare inte straffar sina hundar för olydnad eller börjar ”distansera sig från dem känslomässigt” just då, eftersom det troligtvis bara skulle förvärra något problembeteende, precis som det skulle göra hos tonåringar.

Kolla även in dessa

Blandat

Är det så att coronaviruset slår hårdare mot svarta människor? I hela USA dör svarta människor från Covid-19 i oproportionerligt höga tal. Det finns...

Upplyftande

En anonym miljonär har tagit till ett djärvt initiativ för att förbättra folkhälsan i den lilla byn Denchworth i Oxfordshire, England. När lockdown blev...

Hundar

Det sägs ju att elefanter aldrig glömmer, men det visar sig att hundar inte heller gör det, som när dessa två syskon som möttes...

Upplyftande

De gamla skyltdockorna har fått en renässans, de fungerar avskärmade så att folk kan/tvingas att hålla social distansering. Restauranger runt om i världen måste...