putin riskerar myteri
Youtube

Putin riskerar myteri nu när hans närmaste krets säger att de förlorat kriget…..

Vladimir Putin riskerar myteri i en kupp sedan hans högsta säkerhetstjänstemän tror att kriget i Ukraina är ”förlorat”.

Enligt en högt uppsatt analytiker i Moskva så är en kupp mot Putin ganska trolig och sannolik, skriver metro.

Dessutom minskar risken att han skulle använda kärnvapen då det är troligt att generalerna skulle vägra att utföra hans order.

Det säger experten och undersökande journalisten Christo Grozev, som menar att Putin håller på att tappa greppet om makten.

Han säger att ledande tjänstemän sannolikt skulle vägra lyda order om att använda kärnvapen, eftersom de inte vet om han fortfarande har makten om tre månader.

”Jag tror att det är den informerade eliten inom säkerhetsstyrkorna som förstår att kriget är förlorat”, sa Grozev till Radio Liberty.

Han sa att Putins inre krets inser att det skulle behövas en massmobilisering för att vinna kriget, vilket skulle orsaka ett ”ramaskri” i Ryssland.

Men samtidigt varnade han för att vissa hårdföra tjänstemän kan pressa på för användning av kärnvapen eller kemiska vapen.

Men andra kommer att säga ”nu är det nog” och att ”det vi inte kan slösa bort ytterligare 10 000 liv bland våra soldater och officerare”.

Putin riskerar myteri

putin riskerar avsättas
Youtube

Grozev, ledande utredare för den undersökande ryska journalistgruppen Bellingcat, sa att en eller flera av de ”fem händer” som krävs för att avfyra Rysslands kärnvapen kan komma att trotsa Putin.

”Och denna vägran kommer att utlösa, med största sannolikhet, en statskupp, för efter vägran att lyda ledarens order kommer allt att falla mycket snabbt”, tillade han.

”Om Putin bestämmer sig för att ge en order att använda kärnvapen, måste han vara tvärsäker på att alla längs kedjan kommer att utföra denna order.”

Om en person inte följer den ordern kommer detta att vara en ”signal om insubordination” vilket kan leda till ”Putins död”, säger Grozev.

”Så tills han är helt säker på att alla kommer att följa det kommer han inte heller att ge denna order,” tillade han.

Det är känt att både försvarsministern Sergei Shoigu och chefen för försvarsstaben Valery Gerasimov skulle behöva sanktionera en kärnvapenattack.

Under kriget har Putin gjort en poäng av att synas offentligt med en tjänsteman som bär på kärnvapenportföljen.