radera Facebook
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Vill du radera Facebook – tänk på detta innan du permanent avslutar kontot…

Fler och fler överväger att radera sitt konto på Facebook, själv har jag i princip helt slutat, och faktiskt så känns det riktigt befriande.

För några dagar sedan meddelade företaget att de skulle sluta med den kontroversiella tekniken för ansiktsigenkänning och lovade att radera de miljontals ansikten som samlats in.

Hela grejen med ansiktsigenkänning i kombination med Facebooks stora makt och övervakning känns som en ”mindre” rolig kombo.

Dags att radera Facebook?

Dags att radera Facebook
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Med tanke på Facebooks pinsamma historia angående användarnas integritet framstod beslutet som ett genidrag, nu har de minsann tagit åt sig av kritiken.

MEN, bara två dagar senare erkände det nya Meta att dess produkter fortfarande kunde använda ansiktsigenkänningsteknik, skriver Recode.

En talesman för Meta sa till Recode att de kommer att använda en mängd olika biometriska verktyg i deras nya vision metaverse.

Så deras omsorg om oss väger faktiskt väldigt lätt då man rundar kritiken genom att byta namn på moderföretaget, vilket får larmklockorna att ringa.

Exakt hur de kommer att använda tekniken är oklart, men det är ingen långsökt tanke att de kommer att få en framträdande roll i företagets långsiktiga mål.

Det känns som djupt oroande att vi snart lever i en virtuell Facebookvärld, där Zuckerbergs imperium nästan är inblandad i allt vi gör.

Hela idén bakom Metaverse känns som att Zuckerberg är själva spindeln, och det är vi som fastnar i dess finmaskiga nät.

Hela tanken med Facebook var ju i början att knyta människor närmare varandra, men som idag blivit världens största källa för polarisering, alltså precis tvärtom.

På detta kan läggas alla visselblåsare som anklagar företaget för att sätta ”vinsten före människor” – något företaget såklart förnekar….

radera Facebook
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Så med tanke på allt som hänt sista tiden så är det inte så konstigt att fler börjat överväga att ta bort sina konton och #DeleteFacebook fortsätter trenda.

Varför du bör radera Facebook

Det är inte konstigt att man skapade varumärket Meta när namnet Facebook så många gånger släpats i smutsen och blivit kantstött.

Vi har Cambridge Analytica-skandalen, hackerattacker, återkommande avbrott och integritetsintrång, och de senaste läckta dokumenten, bara för att nämna några.

Alla vet att Facebook utgör ett hot mot vår integritet och det är otvetydigt hur Facebook obevekligt spårar dig över andra appar och tjänster.

FOMO skapar stress hos många

FOMO skapar stress hos många

Dessutom finns i princip hur många forskningsrapporter som helst som säger att Facebook gör oss nedstämda och skapar stress i form av FOMO.

Hur man tar bort Facebook och avslutar kontot för gott

Vill man minska mängden data som Facebook samlar in så är det första steget att ta bort appen från sin telefon – vilket även inkluderar Instagram.

Om du vill bryta helt och hållet räcker det inte med att bara inaktivera kontot, de samlar fortfarande in personlig data och har fortfarande full koll på dig och dina aktiviteter.

Dessutom var det många som tyckte det var ganska skönt när tjänsterna låg nere, man fick tid till annat, även om majoriteten var frustrerade.

Facebook

Nu börjar det tidskrävande arbetet med att återställa användarnamn och lösenord på alla konton där du använder Facebook för att logga in.

Sedan finns det några saker att tänka nu när de bestämt dig för att radera ditt konto. Du kanske vill ladda ner din data, till exempel bilder du vill behålla.

Dessutom kommer du inte att kunna återaktivera ditt konto, din profil, dina foton, dina inlägg, dina videoklipp och allt annat du har lagt upp kommer att tas bort.

Efter det är det enkelt att ta bort Facebook, gör bara följande:

Gå till Inställningar och sekretess > Inställningar > Din Facebook-information > Inaktivering och radering > Ta bort konto permanent > Ta bort konto.

På din telefon går du till Inställningar och sekretess > Personlig information och kontoinformation > Profilåtkomst och -kontroll > och sedan på Inaktivering och borttagning > Ta bort konto.

Glöm inte heller att radera Facebook-appen och återkalla alla dess behörigheter.

När du väl gjort allt detta börjar ditt nya Facebook-fria liv och kan ägna tiden åt andra saker och slippa allt ändlöst skrollande samt FOMO.

Introbild – Image by Gerd Altmann from Pixabay