Raketsystemet HIMARS
via Wikimedia Commons

USA skickar raketsystemet ”HIMARS” till Ukraina – men kan de vända kriget?…

USA kommer att skicka raketsystemet HIMARS, ett lastbilsmonterat och högteknologiskt vapensystem till Ukraina för att möta fienden.

Ukrainas ledare gång på gång bett om just effektiva vapen, vilket såklart kan bli helt avgörande för utgången i kriget mot Ryssland.

USA:s president Joe Biden sa på måndagen att hans administration inte skulle skicka några vapen som har kapacitet att nå Ryssland.

Men i New York Times bekräftade Biden på tisdagen att USA kommer ”skicka avancerade raketsystem och ammunition som på ett exakt sätt träffar viktiga mål”.

Tjänstemän sa att de bland annat kommer att skicka ”High Mobility Artillery Rocket System” (HIMARS), som en del av en ny stödrunda på 700 miljoner dollar.

Det är ju alltid en svår balansgång, hur mycket kan man skicka utan att riskera ett storskaligt krig.

Allierade som USA har varit noga med att försöka hitta en balansgång mellan vad man skickar kontra undvika att konflikten eskalerar till andra länder.

Raketsystemet HIMARS: ”Skjut och dra iväg”

Tillverkaren Lockheed Martin beskriver M142 HIMARS som att den har kapacitet att ”skjuta och sedan kila iväg,” så kallat ‘Shoot and scoot’.

Det är ett mobilt vapensystem som kan avfyras och sedan snabbt flyttas, vilket avsevärt minskar risken att utsättas för moteld.

Det är ett lastbilsmonterat raketsystem med flera uppskjutningsramper innehållandes sex raketer.

Raketsystemet HIMARS

Raketsystemet HIMARS
via Wikimedia Commons

HIMAR kan snabbt inta position, avfyra, dra sig tillbaka och ladda om på några minuter, skriver euronews.

Systemet kan avfyra både medeldistansrobotar och långdistansrobotar, men långdistansrobotar kommer inte ingå i stödpaketet.

En amerikansk tjänsteman sa att de ukrainska styrkorna kommer få större precision när det gäller att slå ut ryska styrkor i Ukraina.

Förväntningen är att Ukraina ska kunna använda raketerna i den östra Donbass-regionen.

Introbild – Charles Rosemond, Public domain, via Wikimedia Commons