robotars krig
Image from Pixabay

AI och ”robotars krig” är snart här – kusliga profetian från framstående expert …

Larmrapporter om AI har duggat tätt senaste månaderna, nu kommer en skarp varning om att ett robotars krig mot oss kan bryta ut.

Enligt en rådgivare till den brittiska regeringen så har vi bara två år på oss att tämja AI innan vi tappar greppet.

Teknikentreprenören Matt Clifford, premiärministerns rådgivare för ”AI Task Force”, kräver nu brådskande åtgärder för att reglera deras kapacitet.

Risken finns att de på eget bevåg utvecklar biovapen som kan ta kål på väldigt många människor.

Varningen kommer bara en dag innan PM Rishi Sunak beger sig till Washington DC för att diskutera saken med USA:s president Joe Biden.

Och förra veckan kom ett upprop från 350 AI-experter som menar att det måste behandlas som ett existentiellt hot mot mänskligheten.

Robotars krig i lite enklare tappning

Det var under en intervju med Talk TV som teknikentreprenören kom med den kusliga varningen, skriver SUN.

”Jag tror att de som undertecknade uppropet säger är att vi befinner oss på en exponentiell farlig nivå, att systemen blir mer och mer kapabla i en ständigt ökande takt.

”Och om vi inte börjar fundera nu på hur vi ska reglera, hur vi ska tänka på säkerhet, så kommer vi om två år att upptäcka att vi har system som verkligen är mycket kraftfulla.”

Seniora chefer från Google, DeepMind, OPENAI sa att riskerna med AI borde behandlas som en ”global risk” eftersom det kan utplåna mänskligheten.

Hot eller möjlighet …….

robotars krig
Image from Pixabay

Även Elon Musk har uttryckt sin oro över att robotar i ”Terminator”-stil kan döda ”många, många människor”.

Men det är ju inte bara människan som varnar för farorna, tom AI själv varnar för de stora riskerna.

Clifford sa att världen står inför en ”tipping point” – där även risker i närtid kan bli ”ganska skrämmande”.

”Det är verkligen sant att om vi försöker skapa artificiell intelligens som är mer intelligent än människan och vi inte kan kontrollera den, då tornar hotet upp sig”.

När AI varnar för just AI

”Jag tror också att det finns flera olika scenarier att oroa sig för, men jag tycker verkligen att frågan måste upp på beslutsfattarens agenda.”

Han sa att risken för att AI blir så smart att de vänder sig mot oss inte kan uteslutas, även om det låter som science fiction, tillade han.

Clifford tillade: ”Jag tycker att dess allt mer ökad förmåga och kraft är mycket slående.

Men också biovapen och cyberhot kan bli ett hot mot oss människor, det kan döda många människor, kanske inte alla, men det är ungefär där vi förväntar oss vara inom två år. ”

Han sa att t.om de bakom uppropet ”öppet erkänner” att de inte förstår varför maskinerna uppvisar det beteende de gör, vilket han beskrev som ”väldigt skrämmande”.

Introbild – Image by Gerd Altmann from Pixabay