Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Livet

7 av de bästa och roligaste ”pranks” genom tiderna som toklurade folk ******

7 av de roligaste "pranks" genom tiderna

Startar kvällen med de roligaste ”pranks” genom tiderna. Vi närmar oss 1 april, dagen då alla försöker lura alla.

Men det är i viss mån höljt i dunkel varifrån traditionen kommer. Vissa menar att företeelsen kan härledas tillbaka till en romersk festival eller händelser i Bibeln, medan andra pekar på en förändring i kalendern i Frankrike från 1500-talet.

Enligt teorin firade människor i olika regioner det nya året på olika datum, men när Frankrikes kung Charles IX, undertecknade ”Edict of Roussillon” och standardiserade nyåret till den 1 januari, tog inte alla del av det.

7 av de roligaste ”pranks” genom tiderna

7 av de roligaste "pranks" genom tiderna
© Frans Lanting / Corbis

Detta ledde till att vissa fortsatte att fira in det nya året runt april, och blev därför föremål för diverse gliringar och skämt, skriver MF.

Men vid någon tidpunkt blev det ett populärt tidsfördriv att lura människor just den 1 april.

Ett av de vanligaste tidiga skämten var att skicka potentiella ”offer” till omöjliga uppdrag, som t ex att leta efter ”en hink med randig färg, en hink med ånga, en burk med armbågsfett,” skriver folkloristen Nancy Cassell McEntire.

Så med ”april april din dumma sill” i antågande så följer här 7 av de bästa och roligaste ”pranks” genom tiderna.

1 Roms mest jobbiga middagsvärd

Den unge Heliogabalus betraktades som en av de mest inkompetenta romerska kejsarna, men han var en hejare på att skämta.

Enligt arkeologen Warwick Ball satte Elagabalus regelbundet ”sina pompösa middagsgäster på ”pruttkuddar” som gav ifrån sig en rejäl brakare, vilket såklart gav upphov till muntra och pinsamma situationer.

Heliogabalus
Bild: Wikimedia

Det påstås även att han släppte ut levande ormar, och ett av hans favoritskämt var att placera en tam björn, lejon eller leopard i rummen där hans berusade gäster i godan ro låg och sov.

2 Anthemius’s falska jordbävningsmaskin

Anthemios från Tralles var en grekisk arkitekt från Tralles i Lydien. Tillsammans med Isidoros från Miletos byggde han åren 532–537 Hagia Sofia i Konstantinopel, en av den bysantinska arkitekturens främsta verk.

Så när en fejd bröt ut mellan honom och hans granne, Zeno, visste Anthemius exakt vad han skulle göra.

Arkitekten lät uppföra flera vattenkokare i sitt hus och kopplade dem till en slang, som han matade in i ett litet hål som ledde in i Zenos källare intill.

Magazine of Western History från 1888 skriver följande: ”När Anthemius ville irritera sin granne, tände han pannorna och ångan som skapades rusade i en sådan mängd och med så stor kraft in under Zenos golv att den stackaren trodde det var jordbävning.”

3 Munkens äppeltrick

En av de tidigaste dokumenterade skämtarna uppenbarade sig slutet av 1400-talet, då den engelska munken Thomas Betson skar ut kärnan i ett äpple och satte dit en stor skalbagge, vilket fick äpplet att gunga fram och tillbaka.

Munkens äppeltrick
Bild: via paynesorchards

Det var inte det enda han sysslade med. Han älskade också att få föremål i klostret att sväva. Genom att använda en tråd med fint hår och vax, kunde han få saker att ”sväva” vilket skapade panik bland munkarna i klostret.

4 Tvättningen av lejonen i London

I århundraden var ”Tower of London” en djurpark med vilda djur, där fanns allt från isbjörnar till lejon, till och med en öldrickande zebra fanns där.

Den första april 1698 övertygade en prankster boendes i London att lejonen skulle få sitt årliga bad. Det var bara det att det inte stämde, men det hindrade inte att horder av besökare kom till tornet för att se tvättningen.

Tvättningen av lejonen i London
Din biljett till att bli lurad. Wikimedia Commons // Public Domain

Under de kommande två århundradena blev det ett återkommande skämt, även efter att det sista lejonet lämnat djurparken. Vid 1800-talet sålde skojare falska biljetter till den ”årliga tvättceremonin av lejonen.”

5 The English Mercurie – fakeblaskan som fortfarande lurar folk

Philip Yorke, ledamot av det brittiska parlamentet och ”andra earlen av Hardwicke”, använde sitt privilegium till att pranka folk i världsklass.

På 1740-talet tryckte han och hans vän Thomas Birch T ”The English Mercurie” , en falsk tidning som påstås publicerats 1588 – ett datum som om det är sant, skulle göra den till en av världens första tidningar.

The English Mercurie - roligaste "pranks" genom tiderna
The British Library,

1766 gav Birch ”tidningen” till British Museum, som behandlade publikationen som legitim i årtionden. Faktum är att ”information” från den falska tidningen fortfarande används än idag!

Till och med tidningens Wikipedia-sida uppmanar andra Wikipedia-poster att citera ”The English Mercurie” som legitim källa.

6 Tidningen New York Sun och deras prank om att det fanns folk på månen

Den 25 augusti 1835 satte läsarna av ”New York Sun” kaffet i halsen när de tog del av informationen att det finns en civilisation på månen.

En engelsk astronom, skrev tidningen, hade rest till södra halvklotet för att studera natthimlen och när han studerade månen, upptäckte han vegetation, pyramider, enhörningar, bäver och mänskliga varelser med vingar.

Tyvärr underskattade tidningen allmänhetens godtrogenhet. Nyheter om ”upptäckten” spreds över hela världen.

7 William Buckland med sin guano-skrift

Paleontologen och spillnings-experten William Buckland trodde på 1800-talet att guano var det nästa stora gödningsmedlet för gräsmattor.

Som doktorand vid Oxford bevisade han sin tes genom att strö en hink med fladdermus-spillning över en av universitetets gräsmattor och skrev ordet GUANO med spillningen.

Nog funkade det alltid med GUANO

roligaste "pranks" genom tiderna
Roligaste ”pranks” genom tiderna. Bild: Benjamin Arthur för NPR

Personal på universitet upptäckte avföringen och tog bort den. Lite visste de emellertid att gödningsmedlet hade förnyat och gödslat gräset det legat på.

Inom några veckor växte ordet GUANO på universitetets gräsmatta – och universitetsansvariga försökt få bort det, men kom inte på något bra sätt att ta bort det på.

Kolla även in dessa

Livet

Sista inlägget för kvällen får bli om en massinvasion av gräshoppor. Det är inte lätt att bo i Indien. Landet präglas av fattigdom och...

Blandat

Det florerar åtskilligt med falska rykten om coronaviruset, där det ena är värre än det andra. Har som policy att när jag publicerar något...

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...