Hur var livet för romerska slavar – svaret är att det var långt värre än vi ens kan föreställa oss

Dags för en artikel om romerska slavar. Tänkte att en artikel om slavar passar bra såhär inför en ny arbetsvecka…

Slavarna präglade det romerska livet och republiken var helt beroende av gratis arbetskraft från människor som inte hade några rättigheter, inga ägodelar, och som helt var i händerna på ägarens nyckfulla påhitt.


Romarriket var helt beroende av slavarbete

romerska slavar
Pinterest

Till skillnad från romerska medborgare kunde de utsättas för kroppsstraff, sexuell exploatering (prostituerade var ofta slavar), tortyr och omedelbar avrättning, helt utan någon chans att försvara sig.

Med tiden fick slavarna dock ökat rättsligt skydd, inklusive rätten att lämna in klagomål mot sina herrar.

En viktig källa till slavar var den romerska militära expansionen. Användningen av före detta soldater som slavar ledde dock oundvikligen till en serie av beväpnade uppror, Servile Wars, varav det sista leddes av den berömda Spartacus.


romerska slavar
Tavlan visar en scen från 455 e.Kr. när vandaler tog sig in i Rom. Målad av den ryska målaren Karl Briullov. Bild: art-catalog.ru

Under Pax Romana, den period av inre fred som rådde i romerska riket från Augustus till Marcus Aurelius, det vill säga 27 f.Kr.–180 e.Kr, skulle upprätthålla stabiliteten, men bristen på nya territoriella erövringar ströp tillförseln av slavar.

För att upprätthålla rikets slavarbetare så infördes nya juridiska begränsningar för att frisläppa slavar. Slavar som rymt skulle jagas och återlämnas till sin ägare (ofta med en belöning).

Det fanns också många fattiga människor som sålde sina barn som slavar till rika grannar i svåra tider.

Du har säkert sett Russell Crowe i filmen Gladiator, fast det var mer brutalt i det verkliga livet för dessa stackars satar.

Hur var livet för romerska slavar

Glöm inte att dela artikeln om romerska slavar till dina vänner!