rymdbaserat anti-satellitvapen
Pixabay

Rysslands nya rymbaserade anti-satellitvapen oroar – slår ut satelliter …

Vita husets talesperson John Kirby bekräftar att Ryssland har ett rymdbaserat anti-satellitvapen, men säger att det ännu inte har utplacerats.

Han bekräftade uppgifterna efter att en republikan i parlamentet utfärdat vaga varningar om ett ”allvarligt hot mot den nationella säkerheten”.

Vapnet är även beväpnat med ett kärnvapen för att rikta in sig på satelliter, rapporterar CBS News.

Men Kirby ville inte bekräfta uppgifterna och vägrade att ge några exakta detaljer om hotet på torsdagen.

Moskva anklagade USA för att använda påståenden om nya ryska vapen som ett knep för att få kongressen att godkänna ytterligare Ukraina-stöd.

Kirby påpekade för reportrarna att det inte finns något omedelbart hot mot den amerikanska allmänheten.

”Vi pratar inte om ett vapen som kan användas för att attackera människor eller orsaka fysisk förstörelse här på jorden”, sa han.

President Biden har informerats, sade Kirby, och att hans administration tar utvecklingen av vapnet ”mycket allvarligt”.

rymdbaserat anti-satellitvapen
Pixabay

Han tillade att presidenten redan beordrat ”direkta diplomatiska engagemang med Ryssland” över hotet.

Det var i onsdags som Mike Turner, ordförande i ”House Intelligence Committees” utfärdade en kryptisk varning om ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten.

Uttalandet utlöste en uppsjö av rykten i huvudstaden.

På torsdagen träffade Turner och andra från kommittén den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan för att diskutera saken.

”Vi gick därifrån trygga med att administrationen tar detta på största allvar och att de har en plan på plats”, sa Turner efter mötet.

”Vi ser fram emot att stödja administrationen när de beslutar sig för att genomföra planen.”

Vad vet vi om nya hotet?

Även om rymdvapen låter som värsta science fiction har militära experter länge varnat för att rymden sannolikt kommer bli nästa plats för krigföring.

Förutom Kirbys kommentarer har amerikanska regeringstjänstemän ännu inte offentligt avslöjat några specifika detaljer.

New York Times, ABC och CBS rapporterade att hotet var relaterat till att Ryssland utvecklat ett kärnvapen som kan användas mot amerikanska satelliter i rymden.

Kirby sa till reportrar att det inte finns några bevis för att vapnet har utplacerats, men betonade att USA tar hotet ”mycket allvarligt”.

I åratal har amerikanska tjänstemän och rymdexperter varnat för att Ryssland och Kina stadigt utvecklar militära resurser i rymden för att komma ikapp USA.

Utvecklar ett rymdbaserat anti-satellitvapen

En rapport från ”Center for Strategic and International Studies” förra året antydde att Ryssland utvecklar en rad anti-satellitvapen (ASAT).

Pentagons tidigare topptjänsteman Kari Bingen, berättade att Ryssland redan använt en rad andra metoder – såsom cyberattacker och att störa ut satellitkommunikation.

”Det utgör redan en del av deras krigsdoktrin”, sade hon.

Introbild – Image by WikiImages from Pixabay