i kategorin

Vad du än gör så börja aldrig bråka med rysk polis – det kan gå jäkligt illa

En rysk supporter hoppar på en polisbil efter Rysslands seger över Spanien. Om jag ska vara helt ärlig kan jag ingenting om rysk polis. MEN frågan handlar mera om förtroende och respekt.

Ganska ofta känns den svenska polisen tam, man önskar att de tog i mer med hårdhandskarna, då skulle de få större respekt, eller är det en tankevurpa?

Advertisement
rysk polis
Bild: The Moscow Times

Filmen, som jag såg samma dag den laddades upp på Youtube visar hur rysk polis handskas med en supporter ”som gått överstyr”.  Man kan lätt tycka att han fick vad han förtjänade, och att deras ingripande inger respekt för polisen.

Sedan kommer den andra variabeln in i ekvationen, ska inte polisen uppträda korrekt och endast använda våld när situationen kräver det, de har ju våldsmonopol som inte bör missbrukas. och här svarar nog de flesta JA.

rysk polis
Montage/Newzblab

Men dessa båda teser krockar, de är inte förenliga på några plan över huvud taget. Så väger någon av dem tyngre eller är de likvärdiga?

Sedan tillkommer definitionen av respekt, den förre bygger mer på en inneboende rädsla, ungefär som när man möter en lösspringande pitbull, den har man respekt för.

Själv velar jag lite, visst känns det bra att killen får rejält med däng för sitt urkorkade tilltag, men vill vi att polisen agerar genom att gå bärsärk, nej oftast inte.

Så svaret får nog bli att svensk polis ändå är att föredra, och här handlar respekten om deras korrekta beteende. Så det är två sorters respekt, baserat på helt olika kriterier.

Har helt utelämnat aspekten om korruption, för där är nog alla ense.

Utmana aldrig rysk polis

https://www.youtube.com/watch?v=IrHWLkCyS-4

Var står du i frågan, dela gärna denna frågeställning till dina vänner!