torsdag 21 oktober 2021

5 kända ryska hackare – från den första hackaren till en av väldens mest ökända hackare

Ryska hackare har genom åren skapat kaos i många IT-system världen över, vi minns alla hur COOP drabbades i somras av ryska hackergruppen Revils.

Skadorna som dessa cyberbrottslingar orsakar uppgår till astronomiska summor, vi pratar många miljarder kronor.

5 notoriska ryska hackare

Men låt oss ta det från början och starta med den första kända sovjetiska hackaren – som lamslog en bilfabrik.

1 Murat Urtembayev – Den första sovjetiska hackaren

LADA VAZ
Bilfabriken stod stilla i tre dygn. Image: granada_turnier, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Den unga Murat som jobbade vid bilfabriken VAZ hamnade 1983 i ekonomisk knipa och vädjade till arbetsgivaren om ekonomisk hjälp.

Fabriksledningen lovade då att ge Murat Urtembayev, med examen från Moskvas statsuniversitet, en befordran och högre lön.

Men med tiden insåg han att han blivit lurad av ledningen. Han utarbetade då en smart plan för att ta hämnd på ledningen.

Han skulle i hemlighet ändra i programvaran som styrde det löpande bandet och infektera det med skadlig kod.

Hans plan var att han sedan skulle lösa problemet varvid fabriksledningen skulle ge honom den kredd han tyckte han förtjänade.

Men det gick inte alls som som tänkt, fabriken blev stillastående i tre dygn, vilket inte var planen och skamsen gick han till ledningen med sin bekännelse.

Den sovjetiska brottsbalken saknande dock lagar för it -brott och därför blev Urtembayev skyldig till huliganism, han fick villkorlig dom och rejäla böter.

Stepanov, Petrov och Maskakov – De första hackarna som dömdes i Ryssland

Under 2013 och 2014 råkade brittiska spelbolag på nätet ut för en utpressning i en aldrig tidigare skådad skala. Mitt under viktiga matcher och spel fick företaget hotfulla mejl.

Okända hackare hotade att släcka ner deras webbplatser med DDoS -attacker om de inte betalade tiotusentals amerikanska dollar till ett obskyrt konto i ett tredjeland.

Om de inte gick med på kraven och betalade så skulle det orsaka enorma ekonomiska förluster för det brittiska spelbolaget.

ryska hackare
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Efter en årslång utredning pekade den brittiska polisen ut tre personer i Ryssland och kontaktade den ryska polisen.

Strax därefter arresterade den ryska polisen tre personer och åtalade dem för grovt cyberbrott, skriver RBTH.

De skyldiga var alla i tjugoårsåldern och man tror de kom över cirka 4 miljoner dollar. De dömdes till åtta år i ett högsäkerhetsfängelse, något de själva tyckte var för hårt.

Vladimir Levin – En hackare som förvandlade 100 dollar till 10 miljoner dollar

År 1994 överförde en hackare mer än 10 miljoner dollar från konton i amerikanska Citibank och försökte sedan ta ut dem via olika konton runt om i världen.

Men Levins medbrottslingar som försökt ta ut pengar kvarhölls på begäran av FBI. De pekade ut Vladimir Levin som hjärnan bakom kuppen.

Ryska hackare

ryska hackare Citibank

Men 1994 fanns det ingen klausul mot cyberbrott i den ryska brottsbalken och Levin – som just blivit 10 miljoner dollar rikare – var tekniskt sett oskyldig i lagens namn.

Hackaren var också immun mot begäran om utlämning från de amerikanska myndigheterna, eftersom rysk lag förbjuder utlämning av ryska medborgare.

Men utländska tjänstemän och personal från banken lyckades locka Levin till Storbritannien, där han greps och utlämnades till USA.

Levin dömdes till fyra års fängelse av en domstol i USA, men ganska snabbt uppstod rykten att han inte hade tillräckliga kunskaper för att genomföra ett brott i denna omfattning.

En teori, som göds av anonyma avslöjanden på nätet, säger att Levin inte alls var hjärnan bakom rånet.

Han hade bara köpt tillgång till banksystemet för 100 dollar av en grupp ryska hackare som brutit sig in för skojs skull.

De drevs av ren nyfikenhet och en vilja att utforska eventuella sårbarheter i Citibanks servrar. Levin var dock den som fick straffet.

Evgeniy Bogachev – Rysk hackare med ett pris på 3 miljoner dollar på sitt huvud

ryska hackare
Image via FBI

”Efterlyst av FBI”, står det på en efterlysning som visar en ganska ordinär man i medelåldern med rakat huvud, men som är allt annat än ordinär.

På bilden syns Evgeniy Bogachev, en av de mest ökända hackarna i världen, en rysk medborgare från kuststaden Anapa i den ryska södern.

Det amerikanska utrikesdepartementet har utlyst en belöning på 3 miljoner dollar för information som leder till ett gripande eller en fällande dom.

Det är ett talande bevis på Bogachevs särställning som en av de mest eftersökta cyberkriminella i världen.

Bogachev som använde alias som ”lucky12345” och ”slavik” utvecklade och använde skadlig programvara som ”Zeus” och ”GameOver Zeus”.

Enligt en rapport från Symantec har ”Gameover ZeuS” i stor utsträckning använts för bankbedrägerier och distribution av CryptoLocker -ransomware.

Det uppskattas att Bogachevs illegala verksamhet har orsakat företag ekonomiska förluster på mer än 100 miljoner dollar.

Då och då kommer tips till FBI: s kontor i Pittsburgh, men inte något av dem har lett till gripandet av den ökända ryska hackaren, som verkar ligga lågt för tillfället.

Fancy Bear – Hackarna bakom DNC -skandalen

Inför USA: s presidentval 2016 stals mängder av e-post från den demokratiska nationella kommittén och läckte ut i en cyberattack av oöverträffad djärvhet.

Robert Mueller signatur

Den efterföljande utredningen av specialrådgivaren Robert Mueller hävdade att hackarna som låg bakom attacken var Fancy Bear.

Gruppen associeras med den ryska militära underrättelsetjänsten, men Ryska myndigheter förnekade kategoriskt anklagelserna.

Oavsett dess tillhörighet är gruppen känd för sina avancerade och mycket sofistikerade metoder och de har ett brett spektrum av mål.

5 notoriska ryska hackare
Image by Pete Linforth from Pixabay

Under åren sades olika regeringar och icke-statliga organisationer ha fallit offer för den fruktade gruppen Fancy Bear.

Hackarna använder enligt uppgift en skadlig programvara som heter X-Agent, vilket gör att de kan styra de infekterade datorerna, ta skärmdumpar, avläsa knapptryckningar och stjäla lösenord.

Kurt Baumgartner, säkerhetsforskare vid Kaspersky Labs, säger att de kämpat med skadlig kod från Fancy Bear i flera år.

Eller som han säger – ”det är som att spela schack mot någon och aldrig veta vem motståndaren är”.

Introbild – Image by Motorolla from Pixabay

Nya artiklar