Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

6 ryska seder som vi skulle kalla för riktigt ”bonkers” – ta bara det där med toaletterna ***

ryska seder
Irina Baranova

Nu till ryska seder och kulturkrockar. När man lever i annan kultur tillräckligt länge så anmanar man dess vanor och seder.

Vissa seder i Ryssland gör att de ibland kan framstå som oförskämda i andra länder.

En amerikan boendes i St Petersburg har sammanställt sina intryck och delar med sig av sina observationer om våra olikheter, vad gäller seder och bruk.

1 Att inte knacka på badrumsdörren

Att inte knacka på badrumsdörren
Irina Baranova

Om du är en ryss är chansen att du bankar på badrumsdörren nära med noll. Kombon av badrumsdörrar som inte går att låsa ordentligt och ryssarnas ovana att bara traska in är riktigt jobbigt.

Första gången jag tog upp detta fenomen med min vän Ivan, höjde han ett ögonbryn och frågade,

”Vad gör du i badrummet som är så hemlighetsfullt?”

”Bajsar, mestadels.”

”Precis”, sa han.

Oavsett om detta var en djupare insikt eller bara skitsnack är osäkert. Men mysteriet med den ryska ovanan att ständigt stövla in i badrummet förblir ett mysterium.

2 Oavsiktlig sexism

ryska seder
Irina Baranova

I Ryssland skakar inte män och kvinnor hand med varandra speciellt ofta. När jag först kom till Ryssland försökte jag skaka hand med alla.

Jag gick fram till en grupp människor och räckte ut min hand, bara för att upptäcka att oftast blev min hand hängandes i luften, och någon kvinna tittade på mig ungefär som, ”menar du verkligen att jag ska röra den?”

Det hände så många gånger under två år att jag helt slutade skaka hand med kvinnor i en grupp.

Ryska seder

Det var ända tills jag var på en konferens i Schweiz och hälsade på en grupp, jag skakade hand med männen, nickade till kvinnan, och när jag började prata stack kvinnan ut handen.

Jag tog den besvärad, samtidigt som mina ögon sa: ”Jag är ledsen.”

Och hennes ögon sa, ”det är okej, din gris.”

Jag kände hur jag rodnade, och någonstans i världen skakade min mamma huvudet i djup skam över mitt oförskämda sätt.

3 Att inte le tillbaka till människor

ryska seder
Irina Baranova

Ryssarna ler, men ofta bara om de har en anledning till det. Om någon i Ryssland slumpmässigt ler mot förbipasserande kommer människor bli misstänksamma och tro att det förmodligen är något fel på personen.

I USA använder man leendet vid en besvärande slumpmässig ögonkontakt, som att säga, ”åh, ledsen att jag tittade på dig när vi passerade varandra, jag lovar att jag inte är galen.”

”Men om du ler slumpmässigt när du tar ögonkontakt med en ryska, är ditt leende mer benäget att säga: ”Jag är en skum person som inte är att lita på.

Om du bor i Ryssland tillräckligt länge slutar du le om du befinner dig i en pinsam situation, och så när du befinner dig i Amerika och någon ler mot dig, då stirrar du bara rakt fram.

4 Räkna ut den exakta växeln

ryska seder
Irina Baranova

Vid mer än ett tillfälle i Ryssland har jag blivit avvisad från butiker för att jag inte haft exakt växel. I större livsmedelsbutiker, köpcentra och restaurangkedjor är detta inte ett problem.

Men det finns många butiker som inte vill slösa bort sina små växelpengar om du stormar in med en 5000 eller till och med 1000-rubel sedel.

I Amerika finns policyn: ”Kunden har alltid rätt.”

I Ryssland råder policyn: ”Var inte en idiot.”

När någon inte har exakt med växel i Amerika, då är det butikens problem. I Ryssland är det ditt problem, om du inte har exakt med mynt eller åtminstone nära prislappens.

Vid ett flertal tillfällen har jag blivit avvisad från butiker på grund av detta. Varje utlänning som väljer att berätta för en rysk kassör att det är deras problem får en obehaglig överraskning.

Så nu har jag en liten växel och försöker alltid betala omkring det exakta beloppet. Det fantastiska är att när du väl lär känna ryssar i ditt område kommer de ofta att låta dig betala senare.

5 Att skåla med alla vid bordet – ryska seder

Att skåla med alla vid bordet
Irina Baranova

Om du är på en rysk fest och någon skålar, är det viktigt och god sed att skåla med alla vid bordet. I Amerika kan du komma undan med en ögonkontakt och att höja glaset, men det funkar inte vid ryska sammankomster.

Skålandet är en stor del av födelsedagar, företagsevenemang, semesterfester och liknande i den ryska kulturen, så var beredd på att sträcka dig tvärs över bordet många gånger.

6 Att avsluta samtal enligt ryska seder

Att avsluta samtal enligt ryska seder
Irina Baranova

Oavsett vad det är som avhandlats på telefonen så finns det en konversation som aldrig har hänt i Rysslands historia. Det låter ungefär som följer:

”Nej, du lägger på.”

”Nej, du först.”

”Nej, din dummer, du lägger på först.”

”…”

”Lade du på?”

”Nej! Jag trodde du skulle lägga på! ”

”Ha … ha … ha ….”

Under mina första sex månader i Ryssland blev jag förvirrad över det abrupta sättet som ryssarna avslutar sitt telefonsamtal på.

Sa jag något fel? Pinsamt nog ringde jag tillbaka och frågade, ”Åh, ledsen, jag tror att samtalet bröts.” Och de skulle säga något i stil med ”Nope – ville du något annat?”

”Nej,” svarade jag, ”Okej, bra …”

Klick!

Det som jag först upplevde som märkligt började jag senare uppskatta. Det finns ingen anledning till att dra ut på samtalet. Det är slöseri med tid.

Så efter ett år i Ryssland, när jag senare lade på telefonen när jag pratade med min mamma, var hon snabb att ringa tillbaka till mig och säga: ”Du lade bara på luren!

Kolla även in dessa

Blandat

Det florerar åtskilligt med falska rykten om coronaviruset, där det ena är värre än det andra. Har som policy att när jag publicerar något...

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

Kan COVID-19-pandemin bli slutet för den klassiska buffén? Det vet vi ännu inte, men jag tror att vi kommer att betrakta vissa saker med...