Nu till Rysslands ”Victory Day” genom historien, extra intressant blir det i år då allas blickar är riktade mot Vladimir Putin och kriget i Ukraina.
Segerdagen i maj 1945 är den dag då man runtom i världen firar Tysklands kapitulation och slutet på det andra världskriget i Europa.
Dagen infaller däremot på olika datum i olika länder, beroende på när man räknar att kriget slutade.
I Europa infaller dagen den 8 maj, medan man i Ryssland firar den 9 maj.
Skillnaden beror på tidsskillnaden, då det redan hade hunnit bli den 9 maj i Sovjetunionen när den tyska kapitulationen trädde i kraft.
Japans kapitulation innebar slutet på andra världskriget. I USA firar man både Victory in Europe Day (VE Day) den 8 maj och Victory over Japan Day (V-J Day) den 14 augusti.
Under den sovjetiska tiden firades alltid den 9 maj som segerdagen i Stora fosterländska kriget, med parader av Sovjetarmén på Röda torget i Moskva.
Segerdagen är en firad nationell helgdag i Ryssland

Denna högtidsdag har levt vidare i det post-kommunistiska Ryssland. Segerdagen är idag en flitigt firad nationell helgdag i Ryssland.
De första två åren efter kriget var dagen helgdag, men 1947 beslöt man att dagen skulle vara en traditionell arbetsdag och var så fram till tjugoårsjubileet 1965.
Då återinrättades datumet som en firad helgdag i Sovjetunionen, vilket den också fortsatte vara fram till Sovjetunionens fall.
Paraderna och firandet upphörde till stor del under de närmaste åren efter kollapsen, men dagen återinrättades än en gång till segerdagens femtioårsjubileum 1995.
Sedan dess har dagen firats med årliga parader över Röda torget. Det är också en dag då överlevande krigsveteraner samlas och hedras.
Många ryska familjer passar också på att göra en vårutflykt tillsammans och besöker paraden.