Så ser nya varianten Omikron ut
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Så ser nya varianten omikron ut – galet många fler mutationer än Delta…

Så ser nya varianten Omikron ut, den har avbildats för första gången och visar att den innehåller långt fler mutationer än Delta-varianten.

Den tredimensionella bilden genererades vid det berömda sjukhuset ”Bambino Gesu” i Rom, skriver news.com.au.

Enligt Claudia Alteri, professor i klinisk mikrobiologi och forskare vid sjukhuset, låg fokus på att leta efter förändringar i ”spikproteinets struktur.”

”Bilden, som representerar en karta över alla variationer, beskriver mutationerna av Omikron, men definierar inte dess roll,” sa hon.

I den tredimensionella bilden kan vi tydligt se att nya varianten Omikron har många fler mutationer än Delta-varianten,

Så ser nya varianten Omikron ut

Så ser nya varianten Omikron ut
Image credit: David R. Liu/Twitter

De är framför allt koncentrerad i det området av proteinet som interagerar med mänskliga celler”, sade forskarteamet i ett uttalande.

”Detta betyder inte automatiskt att dessa variationer är farligare, bara att viruset anpassat sig ytterligare till människan genom att generera en annan variant”, sa forskarna.

Den nya varianten inkluderar mer än 50 mutationer

Så ser nya varianten Omikron ut
Image by Gerd Altmann from Pixabay

”Andra studier kommer att visa om denna förändring är neutral, mindre farlig eller farligare,” tillade de.

Även om det kan finnas ytterligare subtila förändringar, tenderar de större att påverka riskfaktorer såsom virusets överföringsförmåga.

Den nya varianten inkluderar mer än 50 mutationer, som professorn Bennett beskrev som ”ovanligt” – jämfört med den handfull stora förändringar som setts i tidigare variationer.

Kan vara en kamp mot klockan

Labb
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Eftersom viruset binder till mänskliga celler via just spikområdet, och är det ställe där vacciner agerar, är mutationer i denna region särskilt allvarliga.

Även om man vaccinerats eller haft Covid-19, om varianten skiljer sig tillräckligt mycket från tidigare former kan vårt immunsystem misslyckas att upptäcka viruset eller komma ihåg hur man bekämpar det.

Enligt Världshälsoorganisationen fanns det minst 10 mutationer i denna variation associerade med den receptorbindande delen på spikproteinet.

Jämfört med två för Delta och tre för Beta, är detta en betydande skillnad.

Endast 24 procent av Sydafrikas befolkning är helt vaccinerade och WHO uttryckte nyligen oro över den låga andelen vaccinerade bland sjukvårdspersonal i regionen.

Introbild – Image by Gerd Altmann from Pixabay