Jakuterna som saktar ner åldrandet med vinterbad – möt ”valrossfolket” i Sibirien

Finns det människor som saktar ner åldrandet, dvs håller sig unga längre? Jo faktiskt, folkgruppen Jakuterna i östra Sibirien påstås göra det.

Invånarna bosatta i republiken Jakutien räds inte att ta sig ett dopp i iskallt vatten för lite rogivande meditation.

De allra flest människor i åldrarna mellan 30 och 90 år går från sina hus till närmaste isvak i tunna kläder, med sina frottéhanddukar draperade runt halsen.

De kliver försiktigt ner i isvaken där de stannar i upp till 10 minuter. Det sista steget är att sänka huvudet under ytan.

Sakta kliver de upp ur vaken, det är ingen brådska. Detsamma gäller det obligatoriska momentet med att gnugga snö över kroppen efteråt. Att bara följa ritualen kan skapa ett trance-liknande tillstånd.

Platsen för denna ritual av моржи (”valross” som vinterbadare ofta kallas i Ryssland) är byn Chorapche, som anses vara en av de kallaste platserna på jorden.

Jakutien är den största regionen i Ryssland. Det är så stort att dess territorium är större än något land i Europa eller Afrika, skriver RBTH.

Regionen är känd för sin ”dubbla kyla” där isen är cirka 400 meter tjock och med temperaturer på -45 °C.

Vinterbad – saktar ner åldrandet – hävdar vissa

saktar ner åldrandet
Image by Sergei Berezin from Pixabay

Vädret är så extremt att det kommer ånga från vattnet, som ofta utvecklas till ett islager som måste hackas sönder. Men invånarna i Chorapche älskar det här!

När det är -30 grader Celsius ute, är vattnet ungefär +4 grader, vilket är punkten för när vattnet blir inert – inte riktig is, men flyter inte heller som vätska, partiklarna av flytande is slutar tränga in i cellens membran.

Denna så kallade ”biological zero” är den sista punkten där livet kan blomstra. Under denna punkt sätts organismen under stress.

Men Jakuterna har frid i sinnet – de älskar faktiskt att meditera medan de är nedsänkta i is.

Grundaren av den lokala klubben för vintersimmare Afanasiy Dorofeev kliver sakt upp ur vaken och sätter sig i en snödriva.

Det bistra klimatet avskräcker de flesta – och att vinterbada känns ganska avlägset…

Sibirien
Image by Simon Berger from Pixabay

Den 90 år gamla Afanasiy berättar hur traditionell medicin inte längre hjälpte honom när han var 48 år.

På grund av en komplex mix med ärftliga predispositioner förväntades han inte leva länge. Efter att ha begravt sin familj och släktingar, en efter en, bestämde han sig för att lura döden och började моржевать (”att valrossa”).

Han fortsätter sin berättelse medan han går hemåt i bara badbyxor. Han är mager och väldigt pigg, och lider inte av åkommor som vanligtvis förknippas med hans ålder – ett levande bevis på att ”valrossande” är nyttigt, den extrema nerkylningen saktar ner åldringsprocessen

På frågan om sitt första vinterbad och om han frös svarade han. ”Kylan är bara på utsidan, vi är riktigt varma på insidan”, säger han med ett leende och bjuder in reportern till te.

Introbild – Image by jacqueline macou from Pixabay

Spana även in dessa

Southwest Airlines donerar 7500 fria flygresor till akut sjuka patienter

Southwest Airlines donerar fria flygresor till människor i behov av akut medicinsk vård, de menar att det nu är viktigare än någonsin att transportera...

Spana in Jonnas vackra film om livet i norra Sverige – man blir helt lyrisk

Livet i norra Sverige bjuder på stor variation, perioder som är kolmörka varvas med perioder då solen lyser dygnet runt. Att leva i norra Sverige...

”Larry the cat” firar 10 år som förste råttfångare på Downing Street 10

Storbritanniens främsta råttfångare, "Larry the cat", eller katten Larry som vi säger på svenska firade sin tioårsdag av sin ankomst till Downing Street 10...

Senaste inläggen